"Ne damo Nikšić": Otvaranjem IT akademije do manjeg broja nezaposlenih

Predsjednica pokreta, kazala je da bi polaznici IT akademije imali mogućnost da biraju jedan od dva modela za usavršavanje - tromjesečni kamp za obuku ili sticanje znanja tokom 12 mjeseci uz mogućnost realizacije IT zadataka

3523 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Jedan od načina smanjenja nezaposlenosti u Nikšiću, prema viziji pokreta "Ne damo Nikšić", je otvaranje IT akademije gdje bi građani sa završenim tehničkim školama i fakultetima mogli da se prekvalifikuju i na taj način lakše dođu do posla.

Predsjednica pokreta, mr Gordana Radović, koja je savjetnica za ekonomska pitanja predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, kazala je na konferenciji za novinare da bi polaznici IT akademije imali mogućnost da biraju jedan od dva modela za usavršavanje - tromjesečni kamp za obuku ili sticanje znanja tokom 12 mjeseci uz mogućnost realizacije IT zadataka.

"U pripremi smo IT akademije, urađen je projektni zadatak, a kako bi realizovali planirano u toku su razgovori sa njemačkim stručnjacima i investitorima. Želimo da Nikšić bude prepoznat kao IT grad, ali i da se na ovaj način otvori prostor za zaposlenje naših sugrađana", kazala je Radović.

Prema njenim riječima, planirali su otvaranje industrijske zone u Nikšiću, sa spremnim lokacijama, osnivanje fonda ili moderne banke u skladu sa zakonskim mogućnostima, a kao primjer moguće saradnje sa inostranim investitorima, navela je otvaranje fabrike čokolade.

"U Nikšiću imamo tri mljekare i veliki broj poljoprivrednika koji se bave mljekarstvom, pa bi sirovine bilo dovoljno. To je samo jedan od primjera moguće saradnje", kazala je Radović i predstavila njemačke investitore koji su zainteresovani za saradnju i ulaganja u mala i srednja preduzeća.

Riječ je o Alexanderu Eichneru i Markusu Hackenbergu, članovima Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i spoljnu trgovinu, koji su, kako su kazali, prije nekoliko sedmica u Crnoj Gori osnovali kompaniju PBDF kako bi mogli da investiraju.

Prema riječima Miloša Vulanovića, člana pokreta "Ne damo Nikšić" koji na predstojećim lokalnim izborima nastupa u koaliciji sa Demokratama, Demosom, „Plenumom 083“ i Partijom penzionera invalida i restitucije, Eichner je u poslovnom svijetu oko tri i po decenije i uključen je u brojne transakcije u spajanjima firmi i podizanjima kapitala u postkomunističkim i zemljama Evropske unije (EU), dok je Hackenberg, koji ima skoro trodecenijsko iskustvo u finansijama i investicijama, osnivač više finansijskih i inovativnih kompanija, a ulaže u oko 18 firmi u Evropi, Indiji i Turskoj.

Prema riječima Vulanovića njemačkim investitorima su predočili mogućnosti saradnje i investiranja u Nikšiću.

"Želimo da finansiramo u infrastrukturu i uključimo Crnu Goru u moderno bankarstvo. U Crnoj Gori ima veoma puno mladih ljudi kojima treba podrška kako bi sami mogli kreirati svoju budućnost i učestvovati u razvoju zemlje. Zainteresovani smo za saradnju kroz privatno-javno partnerstvo i ulaganja u mala i srednja preduzeća, što bi se definisalo kroz čvrsti program za budućnost", rekao je Eichner.

Prema riječima Vulanovića, predstoji potpisivanje pisama o namjerama za investiranje predstavnika Vlade i njemačkih investitora.

Bonus video: