DPS bi hitnu sjednicu, Čapuni ne žuri

Šef ulcinjske Skupštine kaže da će zasjedanje, na kome bi trebalo da budu birani njegov nasljednik i gradonačelnik, biti održano u roku od 15 dana

35404 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Predsjednik ulcinjske Skupštine Ilir Čapuni nije prihvatio inicijativu većine odbornika da po hitnom postupku za dva dana sazove sjednicu sa dvije tačke dnevnog reda - konstatovanje prestanka mandata predsjedniku Opštine Ljoru Nrekiću i izbor glavnog gradskog arhitekte Aleksandra Dabovića za njegovog nasljednika.

Čapuni je kazao da je zahtjev sa potpisima odbornika primio dan ranije i da je tehnički bilo neizvodljivo da zakaže Skupštinu za dan.

“Osim toga, prema Statutu, imam rok od 15 dana da zakažem sjednicu. Ima vremena, neka skupštinske službe rade svoj posao, a i za sjednicu sa tim tačkama dnevnog reda neophodan je i predlog Odbora za izbor i imenovanje. Procedura se mora poštovati“, kazao je Čapuni “Vijestima”.

Čapuni
Čapunifoto: Opština Ulcinj

On je prošle sedmice, nakon što je Forca napustila vladajuću koaliciju sa DPS-om, najavio ostavku na tu funkciju.

“Moja ostavka na tu funkciju biće konstatovana na prvoj narednoj sjednici Skupštine. Do tada ću obavljati dužnost predsjednika SO“, poručio je Čapuni. Prema saznanjima “Vijesti”, odbornička većina mogla bi Čapuniju danas dostaviti novi predlog koji bi bio dopunjen sa još dvije tačke dnevnog reda - konstatovanje ostavke predsjednika SO i imenovanje novog kandidata za tu funkciju.

Najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Skupštine, kako saznajemo iz više izvora, je funkcioner DP Hadži Sulejmani.

U obrazloženju prvog predloga za sazivanje sjednice stoji da je aktuelni predsjednik Opštine ispunio uslove za prestanak mandata po sili zakona, te da je stoga neophodno po hitnom postupku izabrati njegovog nasljednika. Ističe se da su epidemiološka situacija u gradu i činjenica da je većina odbornika bila inficirana virusom i u samoizolaciji, glavni razlozi zbog kojih nijesu ranije tražili sazivanje sjednice.

“Dobra praksa koalicionih odnosa, da predsjednik SO, koji ujedno profesionalno obavlja tu funkciju, ima obavezu da ne dozvoli da lokalna vlast bude paralisana, a isključiva je nadležnost najvećeg zakonodavnog organa za imenovanje, razrješenje i konstatovanje prestanka mandata najodgovornijih lokalnih funkcionera“, piše u obrazloženju predloga na čijem kraju je spisak sa imenima 21 odbornika.

Većinu u lokalnom parlamentu ima DPS, koji je na izborima prije tri godine osvojio osam mandata, sa dosadašnjim partnerima sa lokalnog i državnog nivoa - DP(7 mandata), DUA (3), SD (3) i BS (1).

Forca sa takođe osam osvojenih mandata, od naredne sjednice SO biće u opozicionim klupama, zajedno sa URA (2) i SDP (1).

Prema sada već nevažećem koalicionom sporazumu od prije tri godine, mjesto predjednika Opštine pripalo je DPS-u, a funkcija šefa lokalnog parlamenta Forci.

Krajem januara, Nrekić je stekao uslove za starosnu penziju, a DPS je potom trebalo više od tri sedmice da izabere kandidata za tu funkciju.

Forca je napustila koaliciju predvođenu DPS prošle sedmice nakon što je poručila da neće podržati nijednog kandidata Đukanovićeve partije za predsjednika Opštine, otvoreno se zalažući za prijevremene lokalne izbore. Poručili su da je velika većina trebalo da jamči političku stabilnost uz široku potporu Vlade.

“Nakon tri godine djelovanja vjerujemo da ova koalicija nije ispunila svoje obaveze prema građanima i nije realizovala niti jednu tačku sporazuma koji su koalicioni partneri potpisali o razvoju Ulcinja u svim vidovima sa posebnim naglaskom na ekonomski razvoj kroz kapitalna ulaganja i povećanje dobrobiti građana“, saopštili su tada iz Force.

Poslije toga, oglasila se i aktuelna većina sa porukom “da pošto je Forca samu sebe isključila iz koalicionog sporazuma... DPS i tradicionalni koalicioni partneri nastavljaju razvoj Ulcinja“.

Redovni izbori u Ulcinju očekuju se početkom naredne godine.

Bonus video: