CDT pokreće kampanju "Glasaj slobodno", Koprivica: Nikšićanke i Nikšićani, prijavite zloupotrebe...

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, cilj kampanje da u uslovima podignutih tenzija Nikšićane podsjete na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor

5646 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće kampanju “Glasaj slobodno” u cilju promovisanja neprikosnovenog prava na slobodan politički izbor, koja je usmjerena ka građanima Nikšića, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, cilj kampanje da u uslovima podignutih tenzija Nikšićane podsjete na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Koprivica
Koprivicafoto: CDT

On je rekao da će CDT u toku kampanje apelovati na nadležne državne organe da kvalitetnije djeluju i rasvijetle sve nedoumice koje se tiču mnogobrojnih negativnih pojava.

Koprivica je naveo da samo koordinirana akcija i saradnja tih instutucija mogu zaštiti građane od pritisaka i vratiti im osjećaj bezbjednosti.

On je kazao da očekuju mnogo aktivniju ulogu tih organa nego što je to bio slučaj u početnim fazama kampanje.

“Jer su tužilaštva, Agencija za sprečavanje korupcije, ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova i zdravlja, Agencija za elektronske medije, izborne komisije, Zaštitnik ljudskih prava i svi učesnici u političkoj utakmici dužni voditi računa o interesima građana, a ne samo interesima političkih subjekata”, naveo je Koprivica.

On je dodao da će CDT svakodnevno podsjećati državne organe da je njihov zadatak da u okviru svojih nadležnosti štite slobodu izbora građana.

Glasaj slobodno
foto: CDT

“Građane ćemo porukama u kampanji podsjetiti da je moć u njihovim rukama, da su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga kod žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Niko ne može znati niti provjeriti za koga su birači glasali”, rekao je Koprivica.

Građane će, kako je kazao, ohrabiti da sva eventualna kršenja zakona kojima su izloženi prijave nadležnim organima.

“Za nas je veoma važno da ove poruke dođu do što većeg broja građana. Zato pozivamo medijske kuće, NVO i svjesne i aktivne pojedince da nam pomognu da poruka “Glasaj slobodno!” dođe do što većeg broja ljudi”, dodao je Koprivica.

On je najavio da će u okviru kampanje biti emitovano devet promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane da slobodno izraze svoju volju na predstojećim izborima.

“Pored ovoga, na sajtu CDT-a www.izbori.cdtmn.org je postavljena aplikacija pomoću koje građani mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili u slučaju zloupotreba u izbornom procesu”, naveo je Koprivica.

Iz CDT-a pozvali su građane Nikšića i drugih opština da se masovno priključe njihovoj kampanji kako bi poruke ohrabrenja došle do što većeg broj ljudi.

“Nikšićanke i Nikšićani, prijavite zloupotrebe i glasajte slobodno”, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: