Nikčević: Poslodavci u Crnoj Gori zvanično najoporezovaniji u regionu, SDP će ukinuti namete malim i srednjim biznisima

"Ta politika prebacivanja grešaka vlasti na privredu mora biti zaustavljena. Obezbijedićemo Garantni fond kako bi pomogli privredi i obezbijedili nova radna mjesta na bazi realnih i održivih biznis projekata", rekao je Nikčević

4127 pregleda 14 komentar(a)
Nikčević, Foto: SDP
Nikčević, Foto: SDP

Nakon što su lošom politikom devedesetih uništeni naši privredni giganti mala i srednja preduzeća pokazala su se kao najefikasniji segment privrede i zahvaljujući njima većina Nikšićana i održava svoju egzistenciju, kazao je Novo Nikčević, kandidat za odbornika liste "SDP-Srcem za Nikšić".

Novović je rekao da će nakon 14. marta SDP ukinuti namete kojima je lokalna vlast opterećivala mali i srednji biznis, jer taj namet nije korišćen za razvoj grada, već za pokrivanje neracionalnih troškova i nedomaćinskog odnosa.

"Ta politika prebacivanja grešaka vlasti na privredu mora biti zaustavljena. Obezbijedićemo Garantni fond kako bi pomogli privredi i obezbijedili nova radna mjesta na bazi realnih i održivih biznis projekata. Iz Garantnog fonda opštine će svake godine biti podržan značajan broj start-up biznis ideja a od njega će koristi imati i oni koji već vode svoje male i srednje biznise, postojeći privredni subjekti i poljoprivredni proizvođači, kako bi proširenjem postojećeg biznisa otvarali nova radna mjesta", istakao je Nikčević.

On je objasnio da je obezbjeđivanje hipoteka i garancija najčešća je prepreka za podršku biznis idejama i da će Garantni Fond imati i poseban segment kroz garancije kod Investiciono-razvojnog fonda i drugih finansijskih institucija za kvalitetne biznis ideje građana Nikšića.

"Poseban paket stimulativnih mjera u okviru Garantnog fonda će biti namijenjen za investicije koje podrazumijevaju zapošljavanje lica sa invaliditetom, majki sa troje i više đece kojima su ukinute naknade i korisnika socijalne pomoći, čime ovaj mehanizam obezbjeđuje i snažnu socijalnu funkciju. Poslodavci u Crnoj Gori su zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 eura neto zarade poslodavci plaćaju 64 eura obaveza državi. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona."

Nikčević tvrdi da SDP godinama insistira i predlaže izmjenu zakona sa ciljem rasterećenja poslodavaca, što je ranije odbijala vlast DPS-a, dok se sada na isti način "ponašaju URA, DF i Demokrate, jer i aktuelna Vlada odbija našu inicijativu".

"Nikšićki privrednici najbolje znaju koliko bi im bilo olakšano poslovanje ukoliko bi se ovi predlozi SDP prihvatili i u državnom Parlamentu usvojile naše zakonske inicijative. Mi ćemo nastaviti da se borimo za manje namete poslodavcima a vaša podrška, građani Nikšića, nam je potrebna na izborima 14. marta kako bismo se zajedno izborili za pravednu stvar koja će ujedno značiti i otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane", zaključuje Nikčević.

Bonus video: