"U to budite ubijeđeni gospodo iz nove ili bilo koje druge vlasti"

Rabrenović: U Mojkovcu se rudnik smrti neće graditi

"Ko hoće novo groblje u podnožju Bjelasice, ko hoće da širi smrt Mojkovcem? Zar nije bilo dovoljno žalosti u tom gradu prouzrokvanih upravo tim rudnikom Brskovo i otrovnim muljem koji je prolazio kroz grad i sakupljao se u samom njegovom podnožju"

3586 pregleda 17 komentar(a)
Rabrenović, Foto: Liberalna partija
Rabrenović, Foto: Liberalna partija

Šokantno zvuči vijest da se namjerava uskoro krenuti u ponovno otvaranje Rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca, saopštio je danas Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore.

"U Mojkovcu se rudnik smrti neće graditi, niti će to Mojkovčani, a ni svi ostali zdravorazumski ljudi iz cijele Crne Gore dozvoliti. U to budite ubijeđeni gospodo iz nove ili bilo koje druge vlasti koja ima ovakvu namjeru", istakao je Rabrenović.

On je rekao da bi novo jalovište bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru.

"U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da bi se ne samo odmah ostalo bez ski-centra već bi umjesto planiranog napretka i progresa Mojkovac zahvatila rijeka mulja i otrova olova, cinka i drugih teških metala", kazao je Rabrenović.

On je kazao da prema javno dostupnim i objavljenim informacijama sadašnja ekspertska vlada je preduzeću “Brskovo Mine” dozvolila da prave površinske kopove, što kako tvrdi znači da će na taj način da poskidaju sve što je priroda stvorila i da to izvezu i za sobom u narednih petnaest godina ostave hiljade tona najkancerogenijeg materijala da se potocima i rijekama spušta do Tare, a onda dalje livadama i njivama ekološke države Crne Gore.

"Je li to stvarni plan i zadatak Minstarstva za kapitalne investicije i da li ministar uopšte zna da je Mojkovac u državi u kojoj je on dobio vlast i da li je ova obnova “rudnika smrti” zahvalnica za dobijene glasove u ovom dijelu Crne Gore. Da li očekujete da će postojati turizam, organska poljoprivreda, stočarstvo na sjeveru kada se ovo što ste planirali sprovede u djelo. Odgovor je jasan- neće", naveo je Rabrenović.

On pita "kako je firma "Brskovo Mine", dobila proširenje plana eksploatacije i to do nivoa da je planirano da se proširi predviđena zona eksploatacije i da se uđe u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, a koja je pod zaštitom UNESCO-a".

"Nestvarno zvuči benevolentan i pomirljiv stav predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore koji su spremni da dozvole da se ovako nešto razarajuće i destruktivno napravi u srcu sjevera Crne Gore. Ko hoće novo groblje u podnožju Bjelasice, ko hoće da širi smrt Mojkovcem? Zar nije bilo dovoljno žalosti u tom gradu prouzrokvanih upravo tim rudnikom Brskovo i otrovnim muljem koji je prolazio kroz grad i sakupljao se u samom njegovom podnožju. Zar sad kad je izvršena puna revitalizacija područja koje je nekad pokrivalo Jalovište neko želi da iz Podgorice ili Beograda određuje sudbinu Mojkovčana", kazao je Rabrenović.