Crna Gora djelimično slobodna zemlja, promjena vlasti poboljšala rezultat

"U Crnoj Gori prekinuto je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda - pošto su izbori rezultirali prvom tranzicijom političke vlasti na opozicione snage od proglašenja nezavisnosti zemlje", piše u dijelu izvještaja koji se odnosi na Zapadni Balkan

26797 pregleda 667 reakcija 26 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Damira Kalač
Podgorica (Ilustracija), Foto: Damira Kalač

Crna Gora je, prema najnovijem izvještaju Fridom Hausa (Freedom House) za 2021. godinu, ocijenjena kao djelimično slobodna zemlja sa 63 poena,

To je napredak za jedan poen u odnosu na godinu ranije, "zahvaljujući transferu političke moći nakon izbora”.

"U Crnoj Gori prekinuto je uzastopno šestogodišnje narušavanje političkih prava i građanskih sloboda - pošto su izbori rezultirali prvom tranzicijom političke vlasti na opozicione snage od proglašenja nezavisnosti zemlje", piše u dijelu izvještaja koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Srbija je nazadovala za dva poena i sada ih ima ukupno 64.

Navodi se da su izbori čije su sprovođenje obilježile manjkavosti zadali težak udarac višepartijskom sistemu u Srbiji.

"Na Kosovu, posle kratkotrajnog perioda na vlasti, neustavno je zbačena vlada premijera Aljbina Kurtija. Reizabrana je reformistička vlada Sjeverne Makedonije čije su se institucije u velikoj mjeri oporavile od štete koju im je nanio odbegli bivši premijer Nikola Gruevski", piše u izvještaju.

Sjeverna Makedonija ostvarila je napredak za tri poena I sada ima 66 poena, a Kosovo ima 54 boda, što je slabije u odnosu na prošlogodišnjih 56.

Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Sjeverna Makedonija su u kategoriji djelimično slobodnih država.

Bonus video: