Zakazana sjednica za kontrolno saslušanje Vukšića

Ovo je prvo pojavljivanje Vukšića pred poslanicima, koji još nisu odlučivali o predlogu da on bude direktor ANB kao što je predložila Vlada

2070 pregleda 0 komentar(a)
Vukšić, Foto: Privatna arhiva
Vukšić, Foto: Privatna arhiva

Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj će biti kontrolno saslušanje v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića na temu "Rad ANB u svijetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava", zakazana je za 10. mart.

To je dogovoreno na prethodnoj sjednici Odbora održanoj 24.februara. Odluka o zakazivanju sjednica objavljena je na sajtu Skupštine.

Ovo je prvo pojavljivanje Vukšića pred poslanicima, koji još nisu odlučivali o predlogu da on bude direktor ANB kao što je predložila Vlada.

Sjednicu odbora je zakazao predsjednik Milan Knežević (Demokratski front), a na inicijativu člana Odbora Raška Konjevića (SDP), koju je podnio u januaru ove godine.

Konjević je uputio zahtjev parlamentarnom tijelu nakon što je Vukšić potrvdio da su pojedini zaposleni uništavali materijal ANB-a i da je riječ o dokumetaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju...

Šef ANB-a je, podsjeća Konjević u inicijativi, objasnio je da postoji osnovana sumnja da je nekim radnjama najgrublje prekršen Ustav kojim su zagarantovana sloboda i prava čovjeka i građanina.

"Da ne bi nadležni Odbor i Skupština kršili Ustav i zakon neadekvatno reagujući na ovako teške konstatacije, tražim od Vas da se u najkraćem roku sazove sjednica Odbora i donese odluka o kontrolnom saslušanju u roku hitno, kako ne bi nastupile nenadoknadivo štetne posljedice", naveo je Konjević u inicijativi upućenoj predsjedniku Odbora, Milanu Kneževiću.

Specijalno policijsko odjeljenje je krajem februara podnijelo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićević.

Kako je na konferenciji za novinare kazao šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, Peruničić i Pavićević su nezakonito snimali i pratili više osoba.

Kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, takođe na inicijativu poslanika SDP, biće naknadno održan.

Konjević je tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

Bonus video: