"zabrinjavajući trendovi"

Nurković i Mustafić razgovarali sa Veberom: "Očigledna desekularizacija društva"

Predstavnici BS istakli da je neophodno donošenje krucijalnih zakonskih rješenja iz oblasti pravosuđa, uz što širi politički konsenzus i uvažavanje dobrih iskustava iz razvijenih zemalja i poštovanje preporuka Venecijanske komisije

5582 pregleda 15 komentar(a)
Mustafić, Veber i Nurković, Foto: Bošnjačka stranka
Mustafić, Veber i Nurković, Foto: Bošnjačka stranka

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković i politički direktor te partije Suljo Mustafić ocijenili su tokom razgovora sa ambasadorom Njemačke Robertom Veberom da su u Crnoj Gori vidljive tendencije koje dovode u pitanje evropske vrijednost i politiku jedne NATO članice.

Predstavnici BS su, kako je saopšteno iz te partije, ukazali na važnost nastavka evropskih procesa i demokratizacije društva u Crnoj Gori, jačanja institucija vladavine prava i prozapadnih snaga u društvu, te ukazali na "zabrinjavajuće trendove koji ugrožavaju stepen inkluzivnosti manjinskih zajednica u društvenim procesima".

“Potpuno je logična tranzicija vlasti u skladu sa demokratskim rezultatima izbora. Ali, vidljive su tendencije koje dovode u pitanje i evropske vrijednosti i politiku jedne članice NATO. Očigledna je desekularizacija društva, ogoljena marginalizacija manjinskih naroda u institucijama i udaljavanje sa mjesta donošenja odluka, politički revanšizam i bezbjednosni izazovi i trendovi koji ugrožavaju stabilnost i multietnički sklad. Zabrinjavajuće je što o tome ćuti i nevladin sektor i medijska zajednica i time doprinose stvaranju nimalo prijatnog ambijenta u Crnoj Gori”, ukazali su predstavnici BS.

Istakli su da je neophodno donošenje krucijalnih zakonskih rješenja iz oblasti pravosuđa, uz što širi politički konsenzus i uvažavanje dobrih iskustava iz razvijenih zemalja i poštovanje preporuka Venecijanske komisije. Potenciran je i značaj nastavka izradnje infrastrukture na sjeveru Crne Gore, kao preduslov privrednog oporavka.

“Bošnjačka stranka je državotvorna partija, podržavamo reforme i zakonska rješenja koja idu u tom smjeru, jer smatramo da evropski put Crne Gore nema alternativu i tu očekujemo snažnu podršku SR Njemačke i drugih zemalja EU. Mi ćemo se kao članica Evropske narodne partije (EPP), potruditi da i na tim partnerskim adresama ukažemo na probleme u društvu i važnost demokratskih procesa i očuvanja stabilnosti našeg društva“, kazali su predstavnici BS.

Veber je, kako je saopšteno iz BS, naglasio važnost očuvanja demokratskih procesa, evropskog puta Crne Gore i posebno multietničke stabilnosti. "Ukazao je nedopustivost izazova i incidenata, usmjerenih prema manjinama koji su se desili u Pljevljima i Nikšiću, kao i pokušaj imenovanja ulice u Beranama", dodaju iz BS.

Ambasador je naglasio važnost političkog dijaloga i ohrabrivanja proevropskih snaga u društvu i potencirao značaj manjinskih partija, s tim u vezi i Bošnjačke stranke, u tom procesu, zaključuju iz te partije.

Preporučujemo za Vas