Lekić - Popa: Vladavina prava od posebne važnosti za napredak ka EU

Šefica Delegacije EU istakla da je proces pristupanja EU dvosmjeran proces, napominjući da je neophodno da postoji otvoren dijalog o toj temi između svih političkih subjekata

5976 pregleda 3 komentar(a)
Popa i Lekić, Foto: Skupština Crne Gore
Popa i Lekić, Foto: Skupština Crne Gore

Oblast vladavine prava od posebne je važnosti za napredak države ka Evropskoj uniji, ocijenili su predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Lekić i Popa su, kako je saopšteno iz parlamenta, istakli važnost samog procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, uz zajedničku konstataciju da sve reforme ostvarene na tom putu imaju jednak značaj kao i sam čin sticanja članstva.

Lekić je zahvalio na podršci koju Delegacija EU pruža Crnoj Gori na njenom putu integracija, uz ocjenu da crnogorska javnost prepoznaje i cijeni njihov doprinos. Kazao je da je pridruživanje Crne Gore evropskoj porodici jedno od rijetkih pitanja u vezi sa kojim postoji konsenzus u našoj državi.

Popa je, kako se navodi, istakla da je proces pristupanja EU dvosmjeran proces, napominjući da je neophodno da postoji otvoren dijalog o toj temi između svih političkih subjekata. Izrazila je, dodaje se, spremnost za dalje pružanje podrške Crnoj Gori na njenom putu ka EU, posebno ističući važnost redovne komunikacije naše države sa njenim evropskim partnerima.

"Na sastanku je bilo riječi i o nacrtima tužilačkih zakona, za koje je zatraženo mišljenje Venecijanske komisije, kao i o reformi izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, uz zajedničku ocjenu da je oblast vladavine prava od posebne važnosti za napredak države ka Evropskoj uniji. Takođe, sagovornici su razgovarali o izazovima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, te izrazili nadu da će ovaj globalni problem uskoro biti prevaziđen", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: