Ozan: Pristupanje Crne Gore EU važno za evropsku perspektivu regiona

Ambasadorka Turske je navela da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom dvije države, uz spremnost za njeno unapređenje u oblastima u kojima postoji obostrani interes

1545 pregleda 0 komentar(a)
Ozun i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Ozun i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) važno je za evropsku perspektivu cijelog regiona, ocijenila je ambasadorka Turske Songul Ozan na sastanku sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić.

Ozan je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, navela da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom dvije države, uz spremnost za njeno unapređenje u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

"A posebno u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma, u kojima postoji zainteresovanost turskih investitora za ulaganje", rekla je Ozan.

Ona je kazala da je za cijeli region značajno da Crna Gora slijedi svoj ključni vanjsko-politički cilj - članstvo u EU.

"Imajući u vidu podršku 75 odsto građana građana članstvu”, rekla je Ozan.

Ona je naglasila da je usklađivanje s pravnom tekovinom EU i odgovarajućim evropskim standardima važan aspekt procesa evropske integracije koji utiče na kvalitet javnih politika.

Prema njenim riječima, Turska u kontinuitetu usklađuje svoje propise sa standardima Unije.

“Jer je to važno za razvoj ekonomije i drugih oblasti bez obzira na kompleksnu situaciju u pogledu pregovora sa EU”, navela je Ozan.

Ona je čestitala Crnoj Gori na rezultatima koje ostvaruje u procesu pristupanja EU, navodeći da su pristupni pregovori i reforme koje država sprovodi, dali vidljive rezultate i pozitivne promjene crnogorskog društva.

Kordić je, kako je saopšteno, kazala da regionalna saradnja ostaje jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore.

“U tom kontekstu Vlada će nastaviti da doprinosi svim inicijativama usmjerenim na jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao i onih čiji je cilj ispunjavanje obaveza iz procesa evropske integracije i članstvo u EU“, rekla je Kordić. Ona je ukazala na značaj tradicionalno dobrih, prijateljskih i sadržajnih odnosa Turske i Crne Gore, savezništvo kroz članstvo u NATO i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, poput ekonomije, kulture, nauke, obrazovanja, turizma i saobraćaja. Kordić je apostrofirala važnost saradnje Crne Gore u Turske u oblasti evropske integracije. Ona je navela više linija sektorskih politika gdje bi administracije dvije države mogle biti vrijedni partneri u dijeljenju konkretnih znanja i iskustava u pregovaračkim poglavljima u kojima bilježe dobre rezultate, poput oblasti ekonomskog razvoja i trgovine, i migracijske politike. Kordić je pozdravila djelovanje turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja je od 2007. godine realizovala 320 razvojnih projekata u Crnoj Gori, vrijednih oko 20 miliona EUR, u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture, poljoprivrede, infrastrukture. Na sastanku je, kako se navodi, dogovorena dalja intenzivna komunikacija i saradnja u pogledu afirmisanja svih pozitivnih aspekata evropske integracije i politike proširenja EU.

Bonus video: