Demokrate: Nikšić da dobije status grada

Prema riječima Nemanje Vuković neki od ključnih ciljeva njihovog izbornog programa su da Nikšić dobije status grada, da obezbijede povoljne uslove za dolazak investitora, rešavanje ekoloških problema, među kojima prioritetno mjesto ima deponija Mislov do

5288 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Koalcija "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić" predstavila je izborni program koji je, prema njihovom mišljenju superioran u odnosu na programe drugih političkih partija i koalicija.

Nemanja Vuković je kazao da program, koji predstavlja jedan sveobuhvatan dokument i sigurno najsuperiorniji program na političkoj pozornici, obuhvata 60 planova za oporavak Nikšića.

"Riječ je o jednom sveobuhvatnom dokumentu u kojem su nabrojani i targetirani svi ključni, gorući problemi i ponuđena konkretna rešenja. Sigurni smo da ni jedna partija, ni jedna lista nema ovakav dokument i ovo je nešto zbog čega vjerujemo da ćemo imati veliku podršku građana Nikšića“, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima neki od ključnih ciljeva njihovog izbornog programa su da Nikšić dobije status grada, da obezbijede povoljne uslove za dolazak investitora, rešavanje ekoloških problema, među kojima prioritetno mjesto ima deponija Mislov do.

"Želimo Nikšić u kojem će se raditi, u kojem će se stvarati, u koji će mladi dolaziti, a ne odlaziti glavom bez obzira. Mi hoćemo Nikšić koji se razvija, napreduje i koji svima nudi jednake šanse za razvoj, napredak, zaposlenje. Zbog superiornog programa, zbog časnih, poštenih ljudi sa znanjem koji čine listu koalicije, sigurni smo da ćemo pobijediti", poručio je Vuković.

Koaliciju "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić",čine Demokratska Crna Gora, Građanski pokret "Ne damo Nikšić", Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i "Plenum 083“.

Ksenija Milović, iz Demos, predstavila je, između ostalog, dio programa koji se odnosi na kulturu i mlade.

"Nikšić ima jednu neslavnu titulu – pod broj jedan je konzumacija alkohola kod omladine, kockanje i upotrebe narkotika. U našem programu nudimo izgradnju omladinskog kuturnog centra, jer je veliki broj zgrada koje se mogu za to iskoristiti. Jedna od ideja jeste i omladinska kartica koja će omogućiti određene popuste i imaće za cilj da stimuliše omladinu da posjećuje kulturne sadržaje. Sve što se dešavalo u Nikšiću, a da je dobro jeste bilo na leđima nekoliko desetina entuzijasta. To više neće biti tako zato što ćemo zajedno da vratmo Nikšiću ono što mu pripada“, kazala je Milović.

Osvrnula se na bogatu kulturnu tradiciju grada pod Trebjesom, od koje, kako tvrdi, nažalost nije ostalo ništa.

"Književne večeri se organizuju kao recitacije za najuži krug rodbine. Ostvarićemo takav ambijent da ponovo budemo uzor, da vratimo pisce, književnike, stvaraoce, da se bruka od kamenog grada završi i da nikšićki Stounhendž bude jedna od lokacija koja će da mami turiste“, kazala je Milović.

Istakla je da je Nikšić nekada imao dva pozorišta, a da je danas u Nikšićkom pozorištu zaposleno 70 radnika od kojih su samo tri glumca, odskoro tri zaposlena glumca, ni jednog kostimografa i ostale kulturne radnike. Milović je govorila i o budućoj turističkoj valorizaciji grada, koju oni nude.

"Kultura gubi onda kada je nezaposlenost velika, odnosno kada je ekonomska situacija poražavajuća. Mi ćemo da 'dižemo' i kulturu i ekonomiju i nećemo praviti od toga nikakve senzacije, jer to je normalno i to je jednom gradu, kakav je Nikšić, izuzetno potrebno, da više ne pričamo o nekim 70-tim godinama koje su bile srećne nikšićke godine. Pričaćemo o 2021. godini koja je novi početak i svim godinama koje nakon nje dolaze“, poručila je Milović.

Mićun Milatović, iz „Plenuma 083“, kazao je da se superiornost izbornog programa koalicije ogleda prije svega u činjenici da se u fokus stavlja ideja odnosno javnog interesa, i to ne kao apstraktna kategorija, već kao jedna „konkretizacija brige o svakom građaninu“.

"Svaki crnogorski grad koji nema stabilnu ekonomsku osnovu funkcioniše praktično kao predgrađe prvog, u ovom slučaju Glavnog grada. Mi se zalažemo za decentralizaciju ne u onom normativnom smislu, već za jednu stvarnu suštinsku decentralizaciju kao vid demokratizacije koja bi u tom smislu predstavljala jednu ekonomsku realnost“, kazao je Milatović.

Istakao je da je opštini Nikšić oduzeto pravo da naplaćuje naknadu po osnovu resursa koji se nalaze na njenoj teritoriji.

"Smatramo da je to neophodno promijeniti kako bi oni resursi koji se nalaze na teritoriji ove opštine služili svim žiteljima ovoga grada, a ne pojedincima ili određenim rupama. Zalažemo se i za racionalizaciju radnih mjesta i u tom smislu posebno ukazujemo na opterećenje opštinskog budžeta. Da pomenem da je obrazovano ukupno 16 sekretarijata, uprava, direkcija, službi, dok je posebnom odlukom formirana Agencija za projektovanje i planiranje, čiji je osnivač Opština Nikšić. Kada bismo negdje aproksimativno izvodili o kom broju zaposlenih govorimo to bi bilo nešto oko 1.300 njih koji se finansiraju direktno iz budžeta Opštine. Problematična je struktura zaposlenih. Svjedoci smo da u suštini aktuelne sistematizacije nisu bazirane na stvarnim potrebama procesa rada, već su bile u službi partijskog zapošljavanja, po sistemu jedan zaposleni četiri glasa. Odlučni smo da uspostavimo jedan novi model saradnje, umjesto dosadašnjih praksi isključivo javno privatnih parnerstava gdje se problem upravljanja gradskim resursima rešava kroz tajkunizaciju tih resursa“, poručio je Milatović.

Koaliciju "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić" na lokalnim izborima u Nikšiću, koji će biti održani 14.marta, predvodi potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.

Bonus video: