Batrićević: Cijene građevinskih dozvola i legalizacije u Nikšiću astronomske, zalagaćemo se za njihove izmjene

Kazao je da će URA, kao budući konstituent vlasti u Nikšiću, ove anomalije ispraviti, dovesti ih u realan odnos sa platežnom moći Nikšićana, kao i da će prekinuti sa praksom bezobzirnog punjenja budžeta opštine preko leđa najsiromašnijih i najugroženijih građana

8588 pregleda 80 reakcija 6 komentar(a)
Batrićević, Foto: Crno na bijelo
Batrićević, Foto: Crno na bijelo

Visoke cijene legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Nikšiću, formiranje katastarskih opština i premjer zemljišta su neki od gorućih problema građana Nikšića, kazao je kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Nikola Batrićević.

On u svom saopštenju navodi da je "cijena legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Nikšiću po 1m² u prvoj zoni iznosi oko 140 eura, u drugoj oko 100, a u četvrtoj zoni (Kličevo, Straševina i slična udaljena naselja) čak do 45 eura" i te cijene ocjenjuje kao astronomske.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je većina graditelja sama dovela struju i vodu naplaćivanje tolike nadoknade je suludo i apsolutno neprihvatljivo.

"Ljudi koji su izgradili trošne kuće na državnom zemljištu, a nemaju osnovnih sredstava za život su de fakto u situaciji da plate veći iznos za legalizaciju objekta nego što isti vrijedi", ukazuje on.

Kao drugi gorući problem građana Nikšića navodi formiranje katastarskih opština i premjer zemljišta.

"Komisija za izlaganja, u saradnji sa Upravom za nekretnine PJ Nikšić, koja više liči na saradnju organizovanih kriminalnih grupa nego državnih organa, otela je brojnim građanima Nikšića nepokretnu imovinu. Šest godina traje formiranje katastarske opštine Grahovo, uz grube propuste, dok katastarska opština Dragova Luka ne postoji. Nijedan objekat na tom lokalitetu nigdje nije uknjižen, a nema ni naznaka da će u bliskoj budućnosti biti", objašnjava Batrićević.

On tvrdi da je krivično djelo bespravno knjiženje nepokretnosti i objekata nebrojeno puta počinjeno od strane ovih organa, naročito na lokalitetima Vidrovan, Grahovo, Vrbica...

"Vlasnici sa nestrpljenjem iščekuju razrješenje sporova sa komisijom, koja je na bizaran način njihovu zemlju prepisala na sebi bliske ljude. Oskudna pravna regulativa u propisivanju zabrane dograđivanja, nadziđivanja i ograđivanja, naročito u urbanom dijelu grada, dovode do velikog broja imovinskih sporova, ali i do konfuzije među građanima s obzirom na to da službenici Opštine Nikšić nemaju čak ni informacije vezane za ovaj gorući problem, a iste su u obavezi da imaju", navodi u svom saopštenju.

Kazao je da će URA, kao budući konstituent vlasti u Nikšiću, ove anomalije ispraviti, dovesti ih u realan odnos sa platežnom moći Nikšićana, kao i da će prekinuti sa praksom bezobzirnog punjenja budžeta opštine preko leđa najsiromašnijih i najugroženijih građana.

"Loša zonalizacija (kuće udaljene 200 metara od Željezare su prva zona), cijene građevinskih dozvola na nivou primorskih opština i ucjene od strane lokalnog DPS-a na stanovnike romskih naselja pred svake izbore, koji u ogromnom procentu žive u nelegalnim objektima samo su neki od problema koji muče građane Nikšića", saopštava on.

Kako je još kazao, zalagaće se za to da se naknada za legalizaciju ukine, osim u zonama 1 i 2, gdje postoji gradski vodovod.

"U tom dijelu grada cijene se moraju razumno smanjiti. URA će se, nakon što bude participirala u vlasti, zalagati za to institucionalnim putem", zaključuje Batrićević.

Bonus video: