Sa jednog od protesta nakon afere “Koverta”, Foto: Savo Prelević

Pravosuđe poručuje - korupcija se isplati

Sumnje u nezakonito finansiranje DPS-a okončane padom selektivne optužnice i prekršajnom kaznom protiv DPS-a

52699 pregleda 115 reakcija 32 komentar(a)
Sa jednog od protesta nakon afere “Koverta”, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od protesta nakon afere “Koverta”, Foto: Savo Prelević

Pravosuđe nije uložilo napore da utvrdi da li je bilo nezakonitog finansiranja Demokratske partije socijalista (DPS), uprkos tome što je i sam lider te partije Milo Đukanović nakon izbijanja afere Koverta potvrdio da su pojedini biznismeni davali novac DPS-u. Među njima je bio i predsednik Atlas grupe Duško Knežević koji je javno rekao da je, između ostalog, davao novac Đukanoviću i njegovom savjetniku Slavoljubu Stijepoviću.

Donacije iz prethodnih godina koje je potvrdio Đukanović nijesu vidljive u finansijskim iskazima te partije. A dvije godine od izbijanja afere oko snimka na kome se vidi da Stijepović stavlja kovertu u džep i zahvaljuje se na novcu, skandal je okončan odbacivanjem optužnice protiv Đukanovićevog saradnika i prekršajnom kaznom Agencije za sprečavanje korupcije protiv DPS-a.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kaže da kada se pogleda odgovor državnih institucija na tu aferu, u prvom redu Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprečavanje korupcije, dolazi se do zaključka da se politička korupcija u Crnoj Gori i dalje i te kako isplati, “čak i u slučaju da vam se dogodi da kao Slavoljub Stijepović budete uhvaćeni na djelu”.

Vijeće podgoričkog Višeg suda obustavilo je krivični postupak protiv Stijepovića, koga je SDT optužilo za pranje novca u saizvršilaštvu, dok je potvrdilo optužnicu protiv Duška Kneževića zbog stvaranja kriminalne organizacije.

To je učinjeno dvije godine od kada je u javnost pušten snimak na kome se vidi kako Knežević tadašnjem gradonačelniku Podgorice, daje, kako se tvrdilo, 97 i po hiljada eura, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Optužnica je podignuta nakon objavljivanja tog snimka u januaru 2019. godine.

U njoj je pisalo da je biznismen Stijepoviću predao “samo” 47.500 eura, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure...

ASK je kaznila DPS sa 20 hiljada eura zbog nezakonitog finansiranja parlamentarnih izbora 2016. Toj partiji je naloženo da uplati u budžet 47.500 eura koje nisu prijavili kao donaciju. I na tome je sva priča o sumnjivim finansijama stala, uprkos činjenici da je MANS i dio tadašnje opozicije godinama upozoravao na sumnjive prihode vladajuće partije.

Milovac kaže za “Vijesti” da je izuzetno teško govoriti o tome gdje je pogriješilo SDT jer je kompletan postupak protiv Stijepovića sproveden daleko od očiju javnosti. Zbog toga je MANS prije dva dana i pozvao SDT Milivoja Katnića da objavi dokumentaciju.

Milovac
Milovacfoto: Savo Prelević

“Ipak ono što je evidentan propust, namjeran ili slučajan, Tužilaštva jeste odluka da Stijepović bude osumnjičen za pranje novca, a ne i za političku korupciju, odnosno trgovinu političkim uticajem”, kazao je Milovac.

On je istakao da, imajući u vidu dosadašnju praksu Katnića, nije iznenađujuća odluka da postupak u slučaju „Koverta“ bude fokusiran samo na navodno pranje novca, a ne na ono što je on suštinski predstavljao - političku korupciju na najvišem nivou. U tom slučaju, bi kako je istakao, Katnić morao da pretpostavi da je Stijepović u primopredaji novca sa Kneževićem imao nalogodavce, jer malo ko može povjerovati da bivši gradonačelnik Podgorice stoji iza kompletne „operacije“.

“Ta pretspostavka koja je realno utemeljena u onome što smo svi imalu prilike da vidimo i čujemo na snimku, zahtijevala bi od Katnića da makar sasluša Stijepovićeve kolege iz DPS, uključujući i samog predsjednika te partije”, dodaje sagovornik.

Duško Knežević, Slavoljub Stijepović
foto: Screenshot

On napominje da sve ovo predstavlja nastavak prakse i u drugim slučajevima nezakonitog finansiranja izbornih kampanja DPS-a kao što su bile donacije sa Vrela ribničkih, novca koji su uplaćivali funkcioneri te partije, zaposleni u državnim preduzeća i drugim: “Svi ti slučajevi su i dalje neprocesuirani, a Crna Gora u svaki naredni izborni proces ulazi sa hipotekom korišćenja takozvanih crnih fondova, što je neprihvatljivo”.

Afera Koverta dovela je do masovnih građanskih protesta, na kojima su se tražile ostavke čelnih ljudi države.

Protest Odupri se
foto: Savo Prelević

Jedan od vođa pokreta “Odupri se 97.000”, Džemal Perović, kazao je “Vijestima” da je Koverta odavno dovedena do apsurda:

“Od kada je opozicija počela da radi aktivno na gašenju protesta. Sjetimo se da je nekima od njih važnije bilo da se na protestima obrati Duško Knežević”.

Perović je kazao da sve što se dešavalo nakon izbora 30. avgusta prošle godine još više uvjerava da “nismo odmakli od sistema zasnovanog na koverti”. On je rekao da za sada ostaje tajna kako je vršena istraga i “kako je to moglo uticati na duševni mir Miga Stijepovića”.

Perović
Perovićfoto: Filip RoganoviĆ

“Ipak su mu ‘disali za vratom’ dvije godine. Kako je to uticalo na njegovu tremu, da li je mogao kvalitetno savjetovati Mila, i niz važnih pitanja. Sada očekujem da patriote organizuju proteste ‘Pravda za Miga’. A nova vlast da ih uputi da pravdu potraže pred institucijama sistema. Time bi farsa bila zaokružena”, kazao je Perović.

Obustavljanje krivičnog postupka protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice juče su osudile brojne partije vlasti, ali i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

SDT će uložiti žalbu Apelacionom sudu

Iz SDT saopštili su Vijestima da će uložiti žalbu u zakonskom roku na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim se obustavlja krivični postupak protiv Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice, optuženog za pranje novca u saizvršilaštvu.

"Obavještam vas da je Specijalno državno tužilaštvo 3. 3. 2021. godine primilo pismeni otpravak rješenja Višeg suda u Podgorici, u krivičnom predmetu ovog tužilaštva formiranog protiv S.S. i drugih lica, nakon čega će u zakonskom roku na navedeno rješenje biti izjavljena žalba Apelacionom sudu Crne Gore", navela je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, portparolka Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Bonus video: