ISTRAGA: Prateći trag novca došao do najvećih političkih i kriminalnih figura

Saznajemo da se tu desio ne jedan, nego ko zna koliko krivičnih djela – „kom god slučaju da se posvetimo, ne možemo da vjerujemo šta sve otkrijemo, kao da je rupa bez dna. Samo pune svoje džepove“, sumira stanje koje je zatečeno Koprivica.

77057 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Izborna lista „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ predstavila je novi promotivni spot. Tim koji na lokalnim izborima u Nikšiću predvodi Momo Koprivica u ovom promotivnom spotu publici se približava scenom za koju bi se reklo da vuče inspiraciju iz starih detektivskih filmova.

Promotivni spot „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ uvodi nas u atmosferu u kojoj grupa istraživača, radi na razotkrivanju detalja nekog slučaja ili, možda, više njih. Statua Justicije u krupnom planu nagovještava staru, poštenu priču, o potrazi za pravdom, a pojavljivanje, odmah zatim, Moma Koprivice, jasno nagovještava da je ovaj pravnik upravo čovjek od koga se očekuje da, sa svojim timom, tu potragu, učini lakšom i, naposljetku, dovede do krajnjeg cilja – uspostavljanja vladavine prava.

„Toliko slučajeva korupcije, malverzacija, krađa... na svim nivoima“. Momo Koprivica, odmah na početku svog obraćanja saradnicima, uvjerava nas da se naše slutnje o tome šta se tu desilo obistinjavaju.

Saznajemo da se tu desio ne jedan, nego ko zna koliko krivičnih djela – „kom god slučaju da se posvetimo, ne možemo da vjerujemo šta sve otkrijemo, kao da je rupa bez dna. Samo pune svoje džepove“, sumira stanje koje je zatečeno Koprivica.

Demokrate
Demokratefoto: Demokrate

Što je krivično djelo komplikovanije za rješavanje, to je izazovniji za tim detektiva koje predvodi. Odmah se primjenjuje jedan od, u našem vremenu, najpouzdanijih metoda detekcije – praćenje traga novca.

„Ako pratimo trag novca, doći ćemo do najviših državnih, ali i kriminalnih figura“ – otkriva Koprivica. Otkrivanjem počinioca, koji je viđen u sprezi političkih i kriminalnih figura, slučaj se ne završava, naprotiv, time tek otpočinje potraga za pravdom.

Demokrate
Demokratefoto: Demorkate

„Ne možemo više da čekamo, dosta je Nikšić trpio!“

U nastavku se predočavaju razlike između sila zla i sila dobra: „Oni hoće podjele, a mi hoćemo pravdu i mir“. Pravda i mir su označeni kao ideali koje treba dostići da bi se život u cjelini vratio u normalne tokove. „Dosta je gašenja firmi i pranja novca po kazinima. Dosta je gašenja radnih mjesta, a otvaranja novih samo za one koji su partijski podobni. Dosta je ovaj grad bio peron za odlazak mladih“, sumira Koprivica posljedice dosadašnjeg načina vladanja u Nikšiću i Crnoj Gori u dosadašnjem periodu i istovremeno poziva zajednicu na izlazak iz tog svijeta bluda i kala.

Demokrate
Demokratefoto: Demokrate

Borba protiv sila zla ne smije biti vođena njihovim sredstvima jer bi to dovelo u pitanje samu promjenu morala zajednice: „Kriminalce i uzurpatore nećemo poražavati fantomkama, pobijedićemo ih znanjem, mudrošću, hrabrošću“. Znanje, mudrost i hrabrost treba da postanu vrline zajednice nakon poražavanja kriminalaca i uzurpatora. Ubijeđen u nadmoćnost i superiornost tih vrijednosti, Koprivica uvjerava saradnike: „Zato smo spremni za sud naroda 14. marta“.

Demokrate
Demokratefoto: Demokrate

„Da ih kaznimo za sva njihova nedjela!“

Završna poruka promotivnog spota liste „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ rezervisana je za građane Nikšića. „Mi smo uradili sve što je moguće kao opozicija i potrebna nam je vaša pomoć da završimo posao“, kaže Koprivica i dodaje: „Vi ste i sudija i porota“, podsjećajući one koji će, na kraju, dati završnu riječ o tome kakve vrijednosti ima smisla afirmisati i u Nikšiću i u cijeloj Crnoj Gori.

„Razmislite, popričajte sa vama bliskim ljudima i dajte da ih osudimo“, poziva Koprivica u samoj završnici promotivnog spota. „Da ih kaznimo za sva njihova nedjela, da pravda postane zakon“.

Demokrate
Demokratefoto: Demokrate

Potraga za pravdom i mirni tonovi ojačavaju poentu da je pravda slijepa, ali ne i gluva. Nemojte da vas zavara stil starih filmova, mir je od grčkih tragedija bio osnova svake misije, tema koja nas prati i proganja, scenografija označava period u kojem smo ostali, a kaskamo minimum par decenija za svijetom. U prokletstvu korupcije, kriminala, individualnih tragedija, dovoljan je samo tračak svjetla da ugasi mrak.

Demokrate
Demokratefoto: Demokrate

Mržnja je teški invaliditet duše, ne dozvolite joj da vam pojede grad koji zovete svojim. Jer Nikšić je naša kuća, a mir je naša nacija. Ne damo Nikšić!