"DRI I JOKOVIĆ DA ZAUSTAVE"

Konjević: Rješenje o privremenom finansiranju je vrhunac bezakonja i kriminalnog ponašanja ministra finansija

"Pozivamo i tužilaštvo da hitno preispita poštovanje člana 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji predviđa da "Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini""

12173 pregleda 61 reakcija 53 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Pozivamo Državnu revizorsku instituciju (DRI), predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimira Jokovića da zaustave bezakonje koje sprovodi Ministarstvo finansija u dijelu sprovođenja privremenog finansiranja budžeta, saopštio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

"Martovsko rješenje o privremenom finansiranju vrhunac je bezakonja i sada već kriminalnog ponašanja ministra finansija koji je za razliku od rješenja za prva dva mjeseca, januar i februar, uvećao plan potrošnje za svoje ministarstvo za oko 20 miliona eura, a nekim potrošačkim jedinicama smanjio planirane iznose, suprotno zakonu i njegovom članu 37. Pozivamo i tužilaštvo da hitno preispita poštovanje člana 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji predviđa da “Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini”. Očigledno je da se zakon ne poštuje nego se mimo njega određuju iznosi po volji ministra finansija koji se ponaša sa novcem poreskih obveznika po sopstvenom nahođenju suprotno pravnim propisima", istakao je Konjević.

Član 37
foto: SDP

On je dodao da je nažalost, Skupština od prethodnog saziva u kojem je bila "parlamentarna karikatura" izgleda to i ostala samo sa drugom političkom većinom.

"Nadležni Odbor mora hitno razmotriti i zaustaviti samovolju ministra finansija koji nas je za tri dana zadužio 750 miliona, tajno ali organizovano, ostavio državu bez ključnog dokumenta godišnjeg budžeta, a sada se ponaša svojevoljno sa elementima zloupotrebe službenog položaja. Nakon nezakonite odluke o privremenom finansiranju, kada su vladinom Uredbom mimo Ustava oduzeli Ustavna i zakonska ovlašćenja Skupštine sada je ministar finansija još jednom flagrantno prekšio i Ustav i Zakon", kazao je Konjević.

SDP
foto: SDP

Po njegovim riječima, DRI mora reagovati hitnom kontrolom načina sprovođenja privremenog finasiranja jer je Ustav i Zakon na to obavezuje i zaustavi ovu finansijsku hajdučiju.

"Ovaka zloupotreba ovlašćenja i sumnjivo trošenje sredstava poreskih obveznika na krajnje netransparentan način imaće ozbiljne posljedice po javne finansije Crne Gore. Pozivamo kolege i iz vlasti i iz opozicije da zajedno zaustavimo bahato i nezakonito ponašanje Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godinilade i ministarstva finansija, zaključio je Konjević.

Preporučujemo za Vas