Lekić: Od premijera i predstavnika Vlade očekuje se više institucionalne kulture i odgovornosti

"Uz sav respekt prema svim vjerskim licima iz svih vjerskih konfesija u Crnoj Gori, posebno u momentima njihovog vječnog odlaska, odredbe i duh ustava ukazuju na sekularnost crnogorske države, otuda i potrebu selektivnosti u javnim ritualima crkvenog karaktera"

51808 pregleda 161 reakcija 80 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Demosa i poslanik u Skupštini Miodrag Lekić ocijenio je da današnje zvanično učešće premijera i vladine delgacije na sahrani crkvenog velikodostojnika u Trebinju ide u korist "aktuelne Đukanovićeve propagande o crkvenoj vlasti u Crnoj Gori, nestanku države".

"Ljudsko pravo svih građana, uključujući premijera i članove vlade da prema njihovim ličnim vokacijama i afinitetima odlaze na sahrane ne znači da imaju uvjek pravo da to čine u ime institucija, u ovom slučaju vlade. U ovom mom stavu ne polazim od emidemioloških momenata, mada i ta obaveza stalno zaslužuje pažnju i respekt, prije svega primjera i drugih državnih predstavnika. Niti sada govorim o očekivanjema da se delagacije vlade danas radno nalaze u KAP-u sagledavajuću uzroke i ostavštvinu opljačkanih i preminulih crnogorskih preduzeća", rekao je Lekić za "Vijesti".

Doodaje da u konkretnom slučaju ukazuje "na manjak institucionalne kulture i dobrog ukusa, inače obaveznih za državne zvaničnike u demokratskim društvima".

"Uz sav respekt prema svim vjerskim licima iz svih vjerskih konfesija u Crnoj Gori, posebno u momentima njihovog vječnog odlaska, odredbe i duh ustava ukazuju na sekularnost crnogorske države, otuda i potrebu selektivnosti u javnim ritualima crkvenog karaktera. Naravno, ukazujem na ustavni princip sekularnosti koji je grubo prergazio partijski predsjednik države Đukanović baveći se neuko i agresivno crkvenim preuređivanjima u državi zavisno od političkih interesa, a nakon što je u višedecenijskoj vladavini učestvovao u ritualima odanosti prema više crkvenih zajednica".

Lekić navodi da učešće predstavnika Vlade na sahrani crkvenog velikodostojnika u Trebinju "ide u korist aktuelne Đukanovićeve propagande o crkvenoj vlasti u Crnoj Gori, nestanku države".

"Sav taj lelek do neba koji izvode upregnute grupe, od uslužnih medija, organizovanih uličara u gradovima, specijalaca u represivnim režimima sve do kvazi intelektualaca uplašenih da će ostati bez materjalne rente za produženo služenje korupcionaškoj eliti. U svakom slučaju, involviranje vlade tokom regionalnih sahrana jeste autonoman čin iste vlade za koji sama pruzima javnu odgvornost i koji nije, pretpostavljam, u dogovorenoj vezi sa parlamentarnom većinom, dok sasvim sigurno nije u vezi u dijelu koji predstvaljam u parlamentu", zaključio je Lekić.

Bonus video: