CDT pokrenuo kampanju "Glasaj slobodno"

Koordinatorka istraživačkog centra CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da tužilaštvo i policija moraju saopštiti koje su aktivnosti preduzeli u cilju provjere navoda da se u Nikšiću dešava prodaja i kupovina glasova

3893 pregleda 4 komentar(a)
Milena Gvozdenović, Foto: CDT
Milena Gvozdenović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pokrenuo kampanju "Glasaj slobodno" usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića, kako bi promovisao neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

Cilj kampanje je da se građani podsjete na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

Koordinatorka istraživačkog centra CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da tužilaštvo i policija moraju saopštiti koje su aktivnosti preduzeli u cilju provjere navoda da se u Nikšiću dešava prodaja i kupovina glasova, jer su to aktivnosti koje su zabranjene zakonom.

"Za ova djela je zaprijećena kazna zatvora do tri godine. Pozivamo građanke i građane Nikšića da se odupru ovoj pojavi i da sve one koji obavljaju takve aktivnosti prijave nadležnim organima koji ih moraju zaštititi".

Gvozdenović navodi da tužilaštvo mora saopštiti da li su sukob između pristalica DPS-a i Demokrata, paljenje automobila aktivisti Demokrata, ranjavanje člana DPS-a, napad na aktiviste Demokrata u Kočanima, vrijeđanje ministra i savjetnice premijera, napad na aktivistu Nove srpske demokratije, objavljivanje uvredljive karikature na društvenim mrežama nositeljke liste DPS-a, ispisivanje šovinističkih grafita na zidovima džamije, prijetnje predstavnici Liberalne partije i atak na tadašnjeg direktora Opšte bolnice ulične i kafanske razmirice, fingirani događaji ili događaji koji su inspirisani političkom, nacionalnom i vjerskom mržnjom.

"Ukoliko nemamo preciznu informaciju o pozadini ovih događaja, to bi značilo da nastavljamo pogubnu praksu iz prethodnog perioda da se ova vrsta incidenata stavlja pod tepih. A onda je samo pitanje dana kada će se nasilje ponoviti u mnogo gorem obliku", kazala je Gvozdenović.

Na sajtu CDT-a postavljena aplikacija pomoću koje građani mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izborne svrhe.

"Moć je u rukama građana/ki, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele, bez obzira na pritiske i ucjene. Nikšićanke i Nikšićani, glasajte slobodno", poručila je Gvozdenović.

Bonus video: