Đukanović i Vučić se uoči izbora igraju sukoba

Milivojević smatra da je kod Đukanovića i Vučića mnogo lažnog globalizma, patriotizma, evropejstva i nacionalizma
139 pregleda 10 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.12.2017. 19:55h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović se pred izbore sjeti da je najlakše udariti po Srbiji, kao što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pred izbore zaigra velikosrpstva i sjeti da je dobar Srbin, pa onda kritikuje Crnu Goru kako ne brine o ljudskim pravima Srba.

To je za “Vijesti” kazao politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević komentarišući izjave Đukanovića da u politici Srbije uočava obnovljeni paternalizam prema Srbima u regionu, pa i prema građanima Crne Gore koji se nacionalno deklarišu kao Srbi.

Milivojević smatra da je u pitanju neka vrsta neiskrenog državništva Đukanovića i Vučića i da je njihovo “jaranstvo iz interesa protiv interesa građana”.

“Mnogo je tu i lažnog globalizma, i patriotizma, evropejstva i nacionalizma sa obje strane”, kaže Milivojević za “Vijesti”.

Đukanović je u intervjuu “Pobjedi”, između ostalog, kazao da obnovljeni paternalizam Srbije pojačava rizike po stabilnost regiona, te da od Vučića očekuje da kaže da Srpska kuća nije punkt za djelovanje protiv Crne Gore. Đukanović je prigovorio i da su bezbjednosne službe Srbije znale da se u Crnoj Gori priprema pokušaj državnog udara, navodeći da je imao uvid u dosije sprskih službi iz kojeg je jasno da je materijal nastao znatno prije 16. oktobra prošle godine. Srpska premijerka Ana Brnabić kazala je da ne postoje informacije koje Srbija ne dijeli sa Crnom Gorom kada je u pitanju pokušaj državnog udara.

Podsjećajući da su Đukanović i Vučić u doba Miloševića bili “sa iste strane barikade”, Milivojević ističe da je lider DPS-a doprinio u konsolidaciji i dizanju na noge Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS).

Đukanović je, smatra on, SNS-u pomogao u izgradnji infrastrukture i međunarodnoj legitimizaciji stranke. Milivojević upozorava da je to neka vrsta nevraćenog duga.

“Ono što javnost u Srbiji, a pretpostavljam i u Crnoj Gori, bespogovorno tvrdi je da je prvi kontakt za tzv. velike investitore iz Abu Dabija i Dubaija kopča između Vučića i UAE bio upravo Đukanović”, kazao je Milivojević.

Đukanović je odbacio navode da je Vučića doveo na vlast navodeći da se čelnicima SNS-a sastao jer je vjerovao da je došlo vrijeme za novu stranicu u odnosima sa Srbijom.

“Kada je riječ o onim nesrećnim izborima u Crnoj Gori, najviše rukovodstvo Srbije se ponašalo, u najmanju ruku, zagonetno. Da li je zapravo cilj bio da u Crnu Goru dođe neka druga demokratska vlast ili da se, zapravo, zacementira vlast Đukanovića. Većina građana Srbije smatra da je cilj Vučića bio ovo drugo”, tvrdi Milivojević.

Mandića primili tek kada je DPS mirno formirao vlast

Iako je Đukanović upozorio da “neki od opozicionih prvaka koji negiraju državni i nacionalni identitet Crne Gore i rade protiv njenih interesa, uživaju neprimjeren nivo pažnje Beograda”, Milivojević smatra da su razgovori Vučića i jednog od čelnika DF-a Andrije Mandića, samo ispunjavanje forme. “Vučić je primio deda Đukanoviću da u miru formira vlast. Primiti Mandića u ovom trenutku ne znači ništa - niti građanima Srbije, ni Mandiću, ni građanima Crne Gore”, kazao je Milivojević.

Bonus video: