Građani pitaju, Krivokapić odgovara u srijedu: Kako da preživimo ako propadne sezona?

Krivokapić je pozvan da odgovori koje korake Vlada planira da preduzme povodom zaštite radničkih prava, sa posebnim osvrtom na to “da veliki broj zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma nije prijavljen ili je prijavljen na minimalac”

44909 pregleda 743 reakcija 78 komentar(a)
Odgovori na pitanja u srijedu: Zdravko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Odgovori na pitanja u srijedu: Zdravko Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Položaj radnika i njihova prava, poštovanje epidemioloških mjera, da li Vlada ima plan kako da se preživi godina ukoliko propadne turistička sezona, samo su neka od pitanja koja su premijeru Zdravku Krivokapiću juče postavili građani na Tviteru, povodom 100 dana Vlade.

Premijer će, kako je najavio, na pitanja koja građane najviše budu interesovala odgovoriti u srijedu na svom profilu.

Krivokapić je pozvan da odgovori koje korake Vlada planira da preduzme povodom zaštite radničkih prava, sa posebnim osvrtom na to “da veliki broj zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma nije prijavljen ili je prijavljen na minimalac”.

“Da li je pravedno da veliki broj ugostiteljskih radnika ostavite bez posla i većinu njih bez ikakvih zarada. Vrlo dobro znate da veliki broj njih nije osiguran, da veliki broj njih ne dobija subvencije jer poslodavaci nisu izmirili obaveze”, pitao je premijera jedan od korisnika Tvitera.

Građane je zanimalo i kada se može očekivati borba protiv rada na crno i manira privatnih crnogorskih kompanija da na račun zaposlenog uplaćuju samo minimalnu zaradu, dok se ostatak plate dobija u koverti: “Znamo i mi građani i vi u Vladi da je to kršenje i zakona i ljudskih prava”.

Korisnici Tvitera su premijera pitali i da li zna da su radnicima u trgovinama smanjene plate iako su stalno od početka Kovid krize jedni od najugroženijih i najpotrebnijih ljudi: “Zašto nisu ni u jednoj prioritetnoj grupi za vakcinaciju? Kada će neko obratiti pažnju na njih“?

Krivokapić bi trebalo i da odgovori zašto su kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za start-up preduzeća čak i lošije, nego pod prethodnim menadžmentom.

“Narod je očekivao makar jedan odsto nižu kamatu nego prije, kao i malo lakše obezbjeđivanje kredita nego prije”.

Građani su pitali i da li Vlada planira nastavak izgradnje auto-puta, smanjenje PDV-a, suzbijanje sive ekonomije “koja cvjeta na internetu”, skidanje nameta sa računa za struju, smanjenje akciza na gorivo…

“Kada ćete nešto uraditi da narod osjeti olakšanje? Pozdravljam dosadašnji rad, ali dajte nešto konkretno za narod”.

Premijeru je stiglo i pitanje kada se može očekivati da Crna Gora uvede dvostrani PayPal sistem i time omogući nezavisnim privrednicima i umjetnicima mogućnost plasiranja svojih proizvoda i radova na inostrano tržište.

“Kako ćete podstaći natalitet i kako ćete riješiti probleme u zdravstvu, koje je jedno od najlošijih na svijetu? Pošto nemamo uslova za liječenje najtežih bolesti i stopa siromaštva je veoma visoka, razmišljate li o osnivanju humanog fonda …”, jedno je od pitanja.

Krivokapić bi trebalo da odgovori i na pitanje kako i kada misli da riješi problem građana koji nemaju crnogorska dokumenta iako su rođeni ovdje ili žive duže od 20 godina, kao i kada će biti poništena odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini, šta će se desiti započetim investicijama na sjeveru Crne Gore, kakva će biti sudbina KAP-a i preduzeća “Plantaže”, kada se može očekivati ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji, hoće li povlačiti priznanje Kosova …

“Mislite li da su Crnogorci diskriminisani u Crnoj Gori? Da li će biti otpuštanja u javnom sektoru i, ako hoće - pri čemu se podrazumijeva da su svi u javnom sektoru glasači DPS-a, znači li to da će ipak biti revanšizma”.

Građani su pitali i šta će biti sa tužilačkim zakonima i promjenama u Tužilaštvu, da li će se, kada i na koji način ispitati zloupotrebe nezakonito stečenih diploma, da li će Montenegro Airlines i na koji način obeštetiti korisnike kupljenih a neiskorišćenih avionskih karata, šta je Vlada konkretno planirala ili ima u planu da uradi u vezi lica sa invaliditetom i poboljšanja njihovog statusa, kao i suzbijanja zloupotreba po ovom pitanju…

“Kada će konačno doći do smjene svih rukovodilaca koji su na to mjesto došli isključivo zbog partijskih knjižica”.

Građane je, između ostalog, zanimalo i kada će biti dozvoljeno dvojno državljanstvo sa Srbijom, kao i kada će državljani Crne Gore, sa prebivalištem u toj državi, moći pored srpskog pasoša da posjeduju i crnogorski.

Muž da plati kaznu zbog kršenja mjera ili da se izvini?

Korisnici Tvitera su premijera pitali zašto očekuje od građana da poštuju mjere za suzbijanje koronavirusa, ako ih se sam ne pridržava.

“Da li je moj muž dužan da plati kaznu - u visini jedne prosječne crnogorske plate, za kršenje epidemioloških mjera? Mislim Vi imate iskustva? I koje su posljedice i sankcije ako ne plati? Može li da se izvini i da kaže da neće nikad vise. I da ga ministarka ljubazno zamoli i opomene”.

Bonus video: