Nikolić za "Vijesti": Ne treba nam gazda, već stručna i poštena vlast

Možemo sarađivati, naročito na lokalnom planu, sa većinom partija, jedino ne sa onima koji su prestali da budu autonomni politički subjekt u Crnoj Gori, koji su alatka u rukama Šešeljevih učenika

28045 pregleda 355 reakcija 90 komentar(a)
Najvažnije je da o Nikšiću odlučuju Nikšićanke i Nikšićani: Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Najvažnije je da o Nikšiću odlučuju Nikšićanke i Nikšićani: Nikolić, Foto: Svetlana Mandić

Nosilac izborne liste Socijaldemokratske partije (SDP) na lokalnim izborima u Nikšiću, Željko Nikolić, ocijenio je da je ta partija previše različita od ostalih koje učestvuju na izborima da bi sa nekim mogla praviti predizbornu koaliciju, ali da nakon izbora mogu i žele da razgovaraju sa djelovima i sadašnje opozicije i sadašnje vlasti.

“Poznato vam je da je SDP dugogodišnja opozicija vlasti DPS-a, na lokalnom nivou još duže, a sada i državnoj vlasti, što ukazuje na značajne razlike u sagledavanju političkih ciljeva ili načinu njihovog ostvarenja. SDP je kao jedini iza koga ne stoji nijedan centar moći, kriminalni, medijski ili iz druge države, morao građanima obezbijediti ponudu koja je autentični iskaz građanskog i slobodnog Nikšića”, kazao je Nikolić u razgovoru za “Vijesti”.

Sama atmosfera uoči izbora, koja pored unošenja nemira pokazuje potpunu nebrigu za građane, a jedino je u fokusu Nikšić kao plijen, duboko je uvredljiva za naše sugrađane. Vjerujem da će svi imati snage i mudrosti da se odupru vanjskim pritiscima i da ne uradimo ništa što bi nas onemogućilo da u Nikšiću živimo kao i do sada. To je mnogo važnije od rezultata bilo koje partije

On je istakao da je alternativa lošoj jednopartijskoj vlasti u Nikšiću neophodna u vidu građanskih i Crnoj Gori posvećenih partija, “ne samo Vučićeve posluge i njihovih partnera”.

Socijaldemokratska partija nastupa samostalno, pod sloganom “Srcem za Nikšić”.

Mnogi SDP povezuju sa DPS-om. Iz te partije su kazali da su, ako bude trebalo, spremni da sa SDP-om razgovaraju o koaliciji, nakon izbora. S kim ste vi spremni za postizbornu saradnju, a s kim nijeste?

Ne slažem se sa “pitanjem”. Mnogi i URA vide kao “prepakovanu” Pozitivnu iza koje, kao i iza Pozitivne, stoje “Vijesti” - vide je kao partnera DF-a u (Aleksandar) Vučićevoj “borbi za Nikšič”. Pamtimo te iste ljude koji su dolazili u Nikšić 2012. godine kada su pjevali pjesme Darku Pajoviću. Tada im je uslov za koalicione partnere bio da se “prizna” genocid u Srebrenici, a sada im to nije uslov ni za nosioca liste. Poznato vam je da prije četiri godine nijesmo učestvovali na lokalnim izborima, kada su hapšene opozicione kolege, sa kojima imamo suprotne stavove, ali smo branili princip. Zahvalnost, kao što vidimo, nije dugo trajala. Ipak, možemo sarađivati, naročito na lokalnom planu, na konkretnim pitanjima, sa većinom partija u Crnoj Gori. Jedino ne možemo sa onima koji su prestali biti autonomni politički subjekt u Crnoj Gori, ne zato što ne dijelimo političke stavove - nijesmo ni do sada, već zato što se debelo prešla granica i saradnje sa onima koji su alatka u rukama Šešeljevih učenika ne može biti. Sa djelovima i sadašnje opozicije i sadašnje vlasti možemo i želimo razgovarati.

Kako se izbori bliže, sve su veće tenzije. Kome to odgovara?

Već sam pozvao nosioce svih izbornih lista u Nikšiću da zajedno doprinesemo smirivanju tenzija i pomognemo da, pošto ovi izbori svakako neće biti praznik demokratije, bar proteknu na miran i dostojanstven način. Nažalost, nijesam dobio odgovor, niti formalno, niti sam primijetio promjenu ponašanja. Unošenje nemira može biti interes samo nekog ko Nikšić vidi kao plijen, i protiv toga se moramo boriti, odakle god takvi dolazili.

Šta to SDP nudi Nikšićankama i Nikšićanima i zbog čega bi građani/ke trebalo da glasaju za vas?

SDP, za razliku od drugih, nudi najvažnije - da o Nikšiću odlučuju Nikšićanke i Nikšićani, da je sudbina našeg grada u našim rukama. Da bismo uopšte mogli razgovarati o konkretnim politikama, uslov je da mi o tome zaista odlučujemo. Mi nudimo savjesno i domaćinsko upravljanje, jer Nikšiću nije potreban gazda, već odgovorno, stručno i pošteno rukovodstvo. Ne vlast kakvu smo imali do sada, i posebno ne namjesničku kakvu joj je namijenio Vučić.

Kakvom se izbornom rezultatu nadate, vaša poruka građanima Nikšića?

Uvjeren sam da će SDP kao autentični predstavnik slobodnog i građanskog Nikšića ostvariti dobar rezultat. Ali, prije svega, očekujem da će izbori proteći bez posljedica većih od onih koje imamo danas. To je najvažnije, bar za nas koji planiramo nastaviti da živimo u Nikšiću. Sama atmosfera uoči izbora, koja pored unošenja nemira pokazuje potpunu nebrigu za građane, a jedino je u fokusu Nikšić kao plijen, duboko je uvredljiva za naše sugrađane. Vjerujem da će svi imati snage i mudrosti da se odupru vanjskim pritiscima i da ne uradimo ništa što bi nas onemogućilo da u Nikšiću živimo kao i do sada. To je mnogo važnije od rezultata bilo koje partije.

Bonus video: