Karajančeva: Kao predsjedavajući EU zalagaćemo se za proširenje na Zapadni Balkan

U delegaciji Skupštine Crne Gore, pored Brajovića, nalaze se i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa Bugarskom, poslanici Tarzan Milošević, kao predsjednik grupe i članovi Andrija Popović i Mihailo Anđušić
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2017. 17:28h

Bugarska će se, kao predsjedavajući Evropskom unijom u narednoj godini, snažno zalagati za politiku proširenja zemljama Zapadnog Balkana, saopštila je predsjednica bugarske Narodne skupštine, Cveta Karajančeva i dodala da očekuje da Crna Gora tada otvori preostala tri pregovaračka poglavlja.

Ona je, prilikom posjete delegacije Skupštine Crne Gore, koju predvodi predsjednik Ivan Brajović, kazala da će značajno cijeniti individualna dostignuća svake od države kandidata.

Karajančeva je navela da se njihovo predsjedavanje EU već može nazvati "balkanskim predsjedavanjem", imajući u vidu prioritete i predstojeći Samit EU i država Zapadnog Balkana u maju naredne godine.

Brajović je rekao da je izabran pravi trenutak za prvu zvaničnu posjetu Bugarskoj od sticanja nezavisnosti Crne Gore, navodeći značaj parlamentarne saradnje u jačanju odličnih političkih odnosa dvije države, kao osnove za razvoj ekonomske saradnje u značajnijem obimu.

U knjigu utisaka Brajović je upisao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je od obnove crnogorske državnosti prvi predsjednik Skupštine Crne Gore koji boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj.

“Uvjeren sam da je ova posjeta najbolja potvrda zajedničke spremnosti dva zakonodavna doma da pruže puni doprinos jačanju parlamentarne saradnje i daljem razvoju sveukupnih odnosa između dvije prijateljske države“, dodao je Brajović.

Na sastancima sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova Ekatarinom Zaharievom, kao i ministarkom za bugarsko predsjedavanje EU Lilianom Pavlovom iskazano je očekivanje da će predsjedavanje Bugarske Unijom, sa akcentima na proširivanju državama Zapadnog Balkana i njihovom povezivanju, biti uspješno kako za tu državu tako i za Crnu Goru.

U svim razgovorima je ocijenjeno da evropska perspektiva održava Balkan stabilnim, te da će nove države u zajednicu evropskih naroda unijeti svoje vrijednosti.

Iznijet je nedvosmislen stav da Crna Gora kao država sa najvećim brojem otvorenih poglavlja, mora biti podržana u svojim naporima na evropskom putu.

Pavlova je kazala da cijene napore Crne Gore i u razgovoru sa Brajovićem je, kako je kazala, pozdravila otvaranje još dva poglavlja.

“Evropski put je za Crnu Goru težak, ali ona ostvaruje svoje ciljeve. Nama je jako stalo da Crna Gora ispunjava svoje kriterijume. Za nas je taj proces važan i naš je stav da bi svaka država mora bili ocjenjivana prema individualnim dostignućima”, navela je Pavlova.

Prema njenim riječima, željeli bi da svih šest država Zapadnog Balkana budu članice Evropske unije i oni će sve te države pomagati.

“Ali ipak je stav da prema dostignućima svake države pojedinačno ocjenjujemo njenu perspektivu”, dodala je Pavlova.

Za sjutra je predviđen sastanak sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

U delegaciji Skupštine Crne Gore, pored Brajovića, nalaze se i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa Bugarskom, poslanici Tarzan Milošević, kao predsjednik grupe i članovi Andrija Popović i Mihailo Anđušić.

Galerija

Bonus video: