"Crna Gora može računati na podršku Litvanije na putu ka EU"

"Ministar Linkevičus je ukazao i na spremnost litvanske strane da nastavi s projektima tvininga i tajeksa i s pružanjem ekspertske podrške Crnoj Gori"
53 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 14.12.2017. 16:02h

Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku Litvanije u ispunjavanju uslova za članstvo u EU, poručeno je danas na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa ministrom inostranih poslova Litvanije Linasom Linkevičusom, navodi se u saopštenju iz Minisatrstva evropskih poslova nakon sastanka.

Dalje se navodi da je ministar Pejović upoznao Linkevičusa s rezultatima Međuvladine konferencije održane nedavno u Briselu, na kojoj su otvorena poglavlja 2 i 3, kao i s preostalim poglavljima koja treba otvoriti.

"Ministar je istakao da je saradnja i podrška u otvaranju i kasnijem zatvaranju poglavlja od ključnog značaja za Crnu Goru u ovom periodu pretpristupnih pregovora. Naglasio je da je Litvanija oduvijek bila snažan partner Crnoj Gori i od velike pomoći u pregovaračkom procesu. S posebnom radošću i zahvalnošću se sjećamo da je tokom litvanskog predsjedništva EU otvoreno pet poglavlja, među kojima i ključna poglavlja 23 i 24. Istakao je da je Crna Gora do sada realizovala tri tvining projekta u kojima je Litvanija bila partner, kao i niz aktivnosti kroz tajeks", ističe se u saopštenju.

U saopšenju se navodi i da je ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičus kazao da njegova zemlja i danas snažno podržava evropski put Crne Gore, kao što je to radila i tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom kada su zabilježeni odlični rezultati.

"U tom kontekstu, ministar Linkevičus je ukazao i na spremnost litvanske strane da nastavi s projektima tvininga i tajeksa i s pružanjem ekspertske podrške Crnoj Gori, naročito u dijelu strategijskog planiranja kao nove politike Ministarstva evropskih poslova", navodi se u saopštenju.

Na kraju se ističe da su se ministri saglasili da Crna Gora mora na najbolji mogući način iskoristiti predstojeće bugarsko predsjedavanje EU, novi strategijski okvir Evropske komisije za proširenje, kao i samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u maju u Sofiji.

Bonus video: