Golović: Planiramo sanaciju deponije Mislov do, Nikšić će postati reciklažni centar

"Deponija Mislov do je površine oko dva hektara i predstavlja “dobrodošlicu” svim građanima koji dolaze u naš grad. Zagađuje vazduh, zemljište i vodu, jer se u blizini nalaze i brana i kanal u koji se slivaju otpadne vode koje nastaju cijeđenjem otpada sa deponije..."

5217 pregleda 20 reakcija 13 komentar(a)
Dušan Golović, Foto: URA
Dušan Golović, Foto: URA

Niksić je velika opština, ali danas, nažalost i jedna velika deponija, jer problem sa otpadom nije riješen iako za to postoje jasne smjernice i sredstva koje opredjeljuje evropska zajednica, saopštio je konsultant za privredna i eko pitanja liste Crno na bijelo u Nikšiću Dušan Golović.

Golović dalje navodi da se u podnožju brda Budoš, ispod najveće ekološke crne tačke Nikšića, svakodnevno odloži preko 50 tona otpada, koji kako kaže se tu taloži od 2003. godine kada je i otvoreno to smetlište, zamišljeno kao privremena deponija koja je odavno premašila svoje kapacitete.

Kako je objasnio, koalicija Crno na bijelo u Nikšiću ima plan da, posredstvom privatnog-javnog partnerstva, angažuje kompaniju koja bi izgradila Centar za termičku obradu i uništavanje otpada sa deponije Mislov do kod Budoša, a istovremeno, na isti način tretirala i novi komunalni otpad koji bi kamioni Javno-komunalnog preduzeća (JKP) Nikšić dovozili na tu lokaciju.

,,Deponija Mislov do je površine oko dva hektara i predstavlja “dobrodošlicu” svim građanima koji dolaze u naš grad. Zagađuje vazduh, zemljište i vodu, jer se u blizini nalaze i brana i kanal u koji se slivaju otpadne vode koje nastaju cijeđenjem otpada sa deponije. Tako je zagađenje mnogo šireg dometa, i samim tim predstavlja i regionalnu opasnost. O estetskim efektima da i ne govorimo. Na međunarodnom koridoru jasno je vidiljiva, i tako nedvosmisleno stranim i domaćim turistima i prolaznicima daje lošu sliku Nikšića i Crne Gore”, objašnjava Golović.

Prema njegovim riječima, broj korisnika komunalnih usluga u Nikšiću podrazumijeva 1.100 pravnih lica i 15.369 domaćinstava, a dnevna količina lagerovanog otpada od 350 do 400 metara kubnih ili oko 53 tone.

"Naš plan bi podrazumijevao preradu 100 tona komunalnog otpada na dnevnoj bazi u samom startu, i tako narednih od četiri do šest godina, dok bi deponija u potpunosti nestala. Novi otpad bi bio takođe prerađivan tokom tog perioda. Posle sanacije deponije, prerada dnevnog komunalnog otpada bi bila nastavljena na nekoj drugoj lokaciji koju bismo, u međuvremenu, odredili u saradnji sa drugim opštinskim organima”, ističe Golović.

Kako još navodi, termička prerada otpada podrazumijeva više kontrolisanih katalitičkih procesa obrade mješovitog komunalnog otpada, bez prethodne segregacije, odnosno odvajanja.

,,Proces pokreću, kao sirovina, sve vrste komunalnog otpada (organski, plastika, papir, guma, biomasa, laki industrijski i poljoprivredni otpad). Preradom dobijamo finalne proizvode: ulje, gas, vodu i ugljenik. Rezultat je 0 odsto emisija štetnih gasova u atmosferi, jer se gasovi vraćaju u sistem i koriste kao napajanje za njega, kao i 100 odsto prerada komunalnog otpada. Ostaci kod prerade su u vidu ugljenik-pudera i mogu se pakovati u brikete i koristiti kao čvrsto gorivo za grijanje ili industrijska postrojenja. Voda koja se izdvaja je kondenzaciona i koristi se za hlađenje sistema i za navodnjavanje. Gas se koristi za proizvodnju električne energije za napajanje sistema, pet odsto od ukupno proizvedenog gasa, kao i za dalju prodaju. Jedini uslov je da vlažnost otpada ne bude veća od 50 odsto, što je i više nego prihvatljivo”, objašnjava Golović.

On je još napomenuo da bi cijena investiranja tog projekta bila od 20 do 22 miliona eura, u zavisnosti od tačno određenog kapaciteta postrojenja.

,,Taj projekat bi se realizovao u saradnji opštine, Vlade Crne Gore i zainteresovanih investitora. Postrojenja se prave na od 25 do 50 tona dnevne obrade i mogu se lako premjestiti po završenom poslu, na drugu lokaciju. Pomenutom dinamikom, uz proizvodnju ulja, gasa, vode i ugljenika, ali i prodajom postojećih derivata i pretvaranjem gasa u električnu energiju, što je takođe uključeno, ta investicija bi se već kroz najviše tri godine od operativnog djelovanja “vratila”. Dogovor sa investitorom može biti na bazi koncesije, uz učešće EU fondova za sufinansiranje projekta”, kaže Golović.

On je pozvao na pružanje podrške tom eko programu.

,,Nikšić zaslužuje da bude čist i uredan. Može Nikšić – Crno na bijelo”, zaključuje Golović.

Bonus video: