pozvali na poštovanje mjera

Kovačević: Izostanak sankcija za većinu izbornih lista predstavlja lošu poruku

CDT pozvao zdravstvene vlasti i Opštinsku izbornu komisiju u Nikšiću da saopšte koliko se lica koja imaju pravo glasa u Nikšiću nalazi na bolničkom liječenju i samoizolaciji

1684 pregleda 2 komentar(a)
CDT- Glasaj slobodno, Foto: CDT
CDT- Glasaj slobodno, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je sve aktere izbornog procesa u Nikšiću da u potpunosti i u svakom trenutku poštuju epidemiološke mjere zaštite.

Predsjednica CDT-a saopštila je da dosadašnje masovno kršenje tih mjera i stalno povećanje broja oboljelih od Kovida-19 u Nikšiću govori da kontrola njihovog sprovođenja mora biti mnogo energičnija i snažnija u susret izbornom danu. Istakla je da izostanak sankcija za takvo ponašanje većine izbornih lista predstavlja veoma lošu poruku u susret izbornom danu.

"Takođe, pozivamo zdravstvene vlasti i Opštinsku izbornu komisiju u Nikšiću da javno saopšte koliko se lica koja imaju pravo glasa u Nikšiću nalazi na bolničkom liječenju i samoizolaciji. Dalje, potrebno je dati precizan odgovor da li su obavljene sve pripreme i utvrđene procedure da se ovim biračima omogući da glasaju. Da li su o ovim procedurama upoznati građanke i građani?", istakla je Kovačević.

Podsjeća da je CDT pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića.

"Kako bi promovisao neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor", istakla je Kovačević.

Prema riječima Kovačević, cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor.

"Podsjećamo da je na sajtu CDT-a (https://www.izbori.cdtmn.org/ ) postavljena aplikacija pomoću koje građanke/i mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izbornom procesu", kazala je Kovačević.

Dodaje da kampanju Glasaj slobodno podržava Britanska ambasada Podgorica.

"Pozivano sve građane/ke kojima bi, eventualno, bilo onemogućeno pravo glasa da nam to prijave jer niko se ne smije usuditi ni da pomisli da im uskratiti ovo ustavom zagarantovano pravo", naglasila je Kovačević.

Nikšićanke i Nikšićani, glasajte slobodno!, zaključila je.