Kordić-Dimitrov: Potrebno uključiti region u pregovore o budućnosti EU

Kako je saopšteno, Dimitrov je poželio uspjeh Crnoj Gori na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava

3342 pregleda 1 komentar(a)
Kordić i Dimitrov, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Kordić i Dimitrov, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Građani Crne Gore i Sjeverne Makedonije snažno podržavaju pristupanje Evropskoj uniji (EU), što treba da bude podsticaj za obje države da nastave još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim kazala da pristupni pregovori i reforme, koje se sprovode u okviru njega, transformišu društvo kako bi ono bolje odgovaralo potrebama građana.

„Zbog toga, iskreno želim da Sjeverna Makedonija uskoro formalno započne pregovore o pristupanju EU, uz pohvale značajnim reformama koje je već realizovala kako bi njeni građani osjetili koristi od primjene evropskih standarda i vrijednosti“, navela je Kordić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države i pozdravili bogatu saradnju i uzajamnu podršku bez otvorenih pitanja.

Kordić i Dimitrov ocijenili su da Crna Gora i Sjeverna Makedonija, između ostalog i kao članice NATO-a, dijele ista vanjskopolitička opredjeljenja, otvorenost za međusobnu saradnju i spremnost za zajedničke poduhvate kroz brojne EU i regionalne formate.

Kordić je, kako se navodi, prenijela punu spremnost Vlade Crne Gore i pregovaračkog tima da pruži svu neophodnu podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu evropske integracije.

„Građani obje države snažno podržavaju pristupanje EU, što treba da bude podsticaj za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju da nastavimo još aktivnije djelovanje na sprovođenju reformi i intenziviramo aktivnosti na uključivanju cijelog društva, uključujući ekspertizu akademske zajednice i nevladinog sektora“ kazala je Kordić.

Ona je ukazala na značaj reformi u poglavljima 23 i 24, za jačanje demokratije i vladavine prava, ali i cjelokupnu dinamiku pregovora, i pozdravila rezultate Sjeverne Makedonije ostvarene u tom kontekstu. „Naši pregovarački timovi imaju mnogo tema od zajedničkog interesa, naročito kad je u pitanju primjena nove metodologije pristupanja EU, kao i strateška komunikacija prema građanima EU, uključujući i učešće“, poručila je Kordić.

Sagovornici su razgovarali o korišćenju EU podrške u procesu pristupanja Uniji, usaglasivši se o potrebi unapređenja regionalne saradnje i promovisanja projektno orijentisanih inicijativa koje bi doprinijele daljem društvenom i ekonomskom razvoju regiona.

„Ovo naročito u kontekstu primjene Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan u cilju približavanja država Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU“, kaže se u saopštenju.

Kordić i Dimitrov razgovarali su o značaju kvalitetne i efikasne komunikaciji prema državama članicama EU i njihovim građanima, i dodatnog afirmisanja politike proširenja i pristupanja država Zapadnog Balkana EU.

U tom kontekstu, zajednički su ocijenili važnost uključivanja država Zapadnog Balkana u pregovore o budućnosti Evropske unije, naročito u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Kako je saopšteno, Dimitrov je poželio uspjeh Crnoj Gori na evropskom putu i ukazao da na liniji prijateljske note koja odlikuje bilateralne veze treba jačati postojeće mehanizme saradnje i dobru praksu razmjene iskustava.

On je, kako se navodi, prenio spremnost za bližom saradnjom timova glavnih pregovarača i članova pregovaračke strukture Crne Gore i Sjeverne Makedonije, uz mogućnost, kada to dozvole epidemiološke prilike, da posjeti Crnu Goru.

„Imajući u vidu da dvije zemlje tijesno sarađuju kroz format Zajedničkog odbora, koji je uspostavljen Sporazumom o saradnji vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije u kontekstu pristupanja EU, sugerisao je da se u što skorije vrijeme održi zajednički sastanak kako bi se dogovorili budući modaliteti saradnje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: