Đurović: Prethodna vlast se potrudila da uništi domaćeg proizvođača

Turizma, kako je kazala funkcionerka Ujedinjene, nema bez poljoprivrede, a poljoprivrede nema bez razumne cijene i otkupnog centra.

4447 pregleda 4 komentar(a)
Đurović, Foto: UCG
Đurović, Foto: UCG

Članica Glavnog odbora Ujedinjene Crne Gore i kandidatkinja za odbornicu koalicije "Za budućnost Nikšića" Anica Đurović poručila je da se ne smije dozvoliti da uvoznički lobi nadvlada domaću poljoprivrednu proizvodnju i da inostrani brendovi budu dominantni na trpezi domaćih ugostitelja.

Turizma, kako je kazala, nema bez poljoprivrede, a poljoprivrede nema bez razumne cijene i otkupnog centra.

"Crnogorski turistički i poljoprivredni potencijal postoji samo na papiru, za šta se zdušno "potrudila“ DPS. Nebrojeno puta smo svjedočili obećavajuću priču, koja se ponavljala iz godine u godinu. San o uređenoj zemlji turizma i poljoprivrede sanja više poljoprivrednih proizvođača koji su unijeli svoj život, napor i odricanje, da ispune svaki uslov za pokretanje proizvodnje, svaku sitnicu koja je tražena za poljoprivredni kredit, a da nakon toga bude odbijen. Napravljeno je vašarište u kom je prethodna vlast napravila umjesto uzornih i ostvarenih poljoprivrednika samo amatere i hobi proizvođače", navela je Đurović u saopštenju.

Ističe da su briga i strepnja svih iz Nikšića, ali i iz Crne Gore, jer im rod propada svakim minutom, sada uzaludni, zato što je "prethodna politika bila politika povlašćenih". Đurović je kazala da "smo i sami vidjeli listu firmi kroz aferu Abu Dabi, gdje se štitio zakon jačeg". Pitanje je, kako je rekla, "ko će malog da zaštiti".

Po riječima funkcionerke UCG, prethodna vlast se potrudila da domaćeg proizvođača uništi, ne ponudivši konkretno rješenje oko otkupa poljoprivrednih proizvoda.

"Stanje u kom je prethodni ministar dovodio proizvođača je stanje bipolarnosti, u kom u jednom hvali kvalitet domaćeg proizvoda, a u drugom uvozi što se uvesti može", kazala je Đurović.

O tome kako je rekla, dovoljno govore zvanična statistika Monstata.

"Uvoz mlijeka, mlječnih proizvoda i jaja 43.097.178 eura - izvoz 347.254 eura; uvoz voća i povrća 62.292.378 eura - izvoz 7.158.571; meso i prerađevine od mesa 89.438.716 eura - izvoz 10.218.253; žitarice i proizvodi od žitarica uvoz 60.691.328 - izvoz 6.871.285, pića uvoz 46.178.826 - izvoz 20.314.171)".

Đurović je kazala da su zbog toga što se jedno mislilo, a drugo radilo, proizvođači dovedeni u stanje iznemoglosti do bespomoćnosti.

Ističe da su "uzaludne sve strategije koje su pisali da bi ispunili samo formu, jer suština je bolna". Uzalud su, dodaje, bila znanja iz tržišta i marketinga "kada naučeno nijesu dozvolili sprovesti."

"Turizam u kom se forsira uvozni kajmak, jer je jeftinji, uvozna voda, jer je pokrovitelj, luk i krompir iz Holandije - je neodrživ. Sinjajevina koja je poljoprivredni raj, trebala je postati pologon za vojne vježbe, a niko se nije sjetio da bi se mogla napraviti dobra investicija u domenu ovčarstva umjesto investicije u boriće, koje je sama priroda pobijedila u borbi nad lažnom ekologijom", kazala je Đurović.

Upitala je "gdje su ukusi i mirisi Crne Gore kada na etiketama i deklaracijama ne piše 'Made in Montenegro'."

Zahvaljujući prethodnoj vlasti, kako je rekla, proizvodi trunu u podrumima i skladištima dok uvozna roba lakše dođe preko granica i carina do domaćeg potrošača. "Zato se mi borimo da naš evro cirkuliše u našem sistemu, sistemu gdje će naša djeca jesti naše voće i povrće, piti našu vodu. Svim silama ćemo se založiti za otvaranje otkupnog centra poljoprivrednih proizvoda u Nikšiću, gdje će proizvod standardizovanog kvaliteta imati šansu da se nađe u korpi naše prodavnice i na stolu našeg djetata", saopštila je članica Glavnog odbora UCG i kandidatkinja za odbornicu koalicije "Za budućnost Nikšića".

Bonus video: