Knežević: Proljeće u Nikšiću stiže 14. marta

Može obećati da će dolaskom na vlast provjeriti sve diplome i način na koje su dobijene, posebno onih koji rade u lokalnoj upravi i policiji

7554 pregleda 113 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

"Ove godine proljeće u Nikšiću dolazi nešto ranije, 14.marta i to između 20 i 22 sata. Kako ćete to prepoznati? Vrlo jednostavno – po leptirićima u stomaku i talasu euforije. Šta učiniti? Zagrliti svoga bližnjega, nazdraviti jedni drugima za budućnost Nikšića", kazao je na konferenciji za novinare ljekar Milan Knežević iz pokreta "Za život Nikšića", pokreta koji na predstojećim lokalnim izborima izlazi kao dio koalicije Za budućnost Nikšića.

Pričao je o sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog vijeka kada je bilo lijepo živjeti u gospodskom Nikšiću, gradu koji je "živio, radio i gradio sebe, ali i Crnu Goru"

"Onda su kumrovački đaci svoje kožne mantile i crvene džempere zamijenili skupocjenim italijanskim odjelima, švajcarskim satovima, blindiranim njemačkim automobilima sa zatamnjenim staklima i 30 godina sjekli granu na kojoj smo sjedjeli. Uništili su stubove našeg društva, a to su porodica i kućno vaspitanje, školski i obrazovni sistem, sistem zdravstva i socijalne zaštite, a sport su sveli na amaterski nivo", kazao je on.

Milan Knežević
Milan Kneževićfoto: Svetlana Mandić

Privredni giganti po kojima je Nikšić bio prepoznatljiv, prema riječima Kneževića, su opustošeni i liče na poprišta Staljingradske bitke.

"Posle svega, danas imaju obraza i morala da traže vaše povjerenje na evropskom im putu. Još jednom vas podcjenjuju i vrijeđaju vašu inteligenciju, a njihov evropski put je nalik južnoafričkim i južnoameričkim diktaturama iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka. Posledice njihove diktature su nalik najezdama Mongola, Huna i Avara", kazao je Knežević.

Kazao je da neće davati nerealna obećanja, ali da može obećati da će dolaskom na vlast provjeriti sve diplome i način na koje su dobijene, posebno onih koji rade u lokalnoj upravi i policiji.

"Naša pobjeda na martovskim izborima je izvjesna – čista kao voda sa vidrovanskih izvora, čvrsta i snažna kao ruka Novaka Đokovića i oduvaće DPS kao sjeverac sa Vojnika pravo u zagrljaj nekog novog tužilaštva, neke nove Crne Gore na koju se navikavamo", poručio je Knežević.

Ljekar Mirko Varajić je kazao da smo svjedoci svakodnevnih napada "DPS stručnjaka" protiv sadašnjih epidemioloških mjera i donosioca istih, iako su, kako je kazao mjere prethodne vlasti koje su bile diskriminatorske, krive za sadašnju situaciju. Licemjerno je, kako je kazao, da njihovi članovi traže ostavke nadležnih, a da njihovi istaknuti članovi svakodnevno traže mjere.

"Licemjerno je i to da dok su sa jedne strane pisali kazne građanima zbog nenošenja maske, njihovi članovi koji su bili kovid pozitivni su slobodno šetali gradom, uredno dolazili na posao, a neki od njih čak i davali izjave novinarima", kazao je Varajić.

Mirko Varajić
Mirko Varajićfoto: Svetlana Mandić

Licemjerno je, kako je kazao, i to da su policijske jedinice "preventivno prebijale mirne građane i na njih bacale suzavac, pravdajući se borbom protiv kovida", sa druge strane policija je obezbjeđivala patriotsko-komitske skupove, "mahala im aplaudirala, gasila kamere, iako su na tim skupovima bili prisutni osuđeni i dobro poznati kriminalci"

"Dok su ljekari iz ovog pokreta bili optuženi za kršenje epimijskih mjera, dok nam je spreman inkvizitorski sud, dok nam je spreman sud časti i oduzimanje licenci, a sve zbog toga što smo predvodili jednu od mnogobrojnih neponovljivih litija na kojoj je bilo prisutno, po podacima njihove policije i njihovih medija, svega par hiljada ljudi, u trenutku kada je u Nikšiću broj zaraženih bio jednocifren, sa druge strane njihovi čelnici su javno pozivali na patriotsko-komitske skupove, od kojih je najveći onaj u Podgorici kada su slavili poraz na izborima 30.avgusta, gdje je po podacima njihove policije i njihovih medija, bilo prisutno preko 50 hiljada ljudi, gdje su bili prisutni i članovi Nacionalnog kordinacionog tijela i visoki predstavnici njihove partije i tadašnje vlasti, a nakon tog skupa je broj pozitivnih na virus korona skočilo naglo, nije im padalo na pamet da nekoga od njih pozovu na odgovornost", kazao je Varajić i dodao da su odluke tadašnje vlasti bile samo u korist njihove partije, a ne u korist građana.

Pozvao je građane da vjeruju kako koaliciji Za budućnost Nikšića, tako i donosiocima mjera, jer "iako nijesu u stanju da nam obezbijede vakcine u broju koji bi mi željeli, makar su nam obezbijedili pravdu da se od novembra može testirati svako ko sumnja da je pozitivan, za razliku od vremena kada su oni ograničavali broj testiranja na deset dnevno po domu zdravlja i tako fingirali broj zaraženih".

Ljekar Dejan Bajović kazao je da je DPS protekle tri decenije sebe proglasio braniteljem svega i svačega.

"Prvo su ratom branili mir, onda su Crnu Goru branili od Srbije i Rusije, da bi je na kraju branili od tzv.ludačkog pokreta. To je bio atribut koji je bio rezervisan za stotine hiljade ljudi koji su šetnjom, mirno i dostojanstveno branili prava jedine kanonski priznate crkve u Crnoj Gori. Branili su oni Crnogorce od Njegoša, branili su nam trobojke koje su nekada krasile dvor Petrovića", kazao je Bajović i dodao da je DPS u Nikšiću "branio fabrike od radnika, a u Danilovgradu kasarnu od jednog oca"

Dejan Bajović
Dejan Bajovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista je najviše branila svoje privilegije, nekretnine, bankovne račune i državne koncesije.

"Sada ćemo 14.marta zaokružiti broj četiri i poručiti im da više ne želimo da nas brane. Branićemo se sami – zdravljem i razumom, istinom, svojim radom, crnogorskim čojstvom. Ne trebaju nam zato njihovi timovi i njihovi putevi u Evropu", poručio je Bajović.

Kako je kazao koalicija Za budućnost Nikšića će tražiti podršku od intelektualaca jer nije akademski ćutati i trpjeti nepravdu, od radnika kako bi zajedno sačuvali postojeća i otvarali nova radna mjesta, od mladih jer budućnost prije svega njima pripada, i od penzionera, kako bi im vratili ekonomsku sigurnost i ljudsko dostojansvo koje im je bilo oduzeto.

"Tražićemo podršku od pripadnika svih konfesija jer su crkva Svetog Vasilija, i Hadži Ismailova džamija, i katedrala u Rastocima, naše svetinje i naše kulturno dobro. Ako je Crna Gora zajednička kuća, onda je Nikšić naša soba u njoj, dovoljno velika i dovoljno prostrana za sve", poručio je Bajović.

Uglješa Urošević, profesor sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, i jedan od osnivača pokreta "Za život Nikšića" kazao je da su se u tom pokretu okupili oko ideje da promijene društveni ambijent u Nikšiću i Crnoj Gori, ambijent koji je znanje i struku sveo na najniže moguće grane.

"Mi ovo nijesmo radili jer nam trebaju poslovi, jer svi imamo poslove i svi radimo. Ovo smo uradili da bi oni koji imaju kompetencije konačno mogli da koriste svoje kompetencije i primjene znanje i struku koje do sada nijesu mogli da primjene, jer su bili spriječeni, jer nijesu bili partijski podobni, nijesu bili prepoznati od strane terena. Ovo radimo da bi se pružila šansa svima onima koji imaju struku i znanje da mogu konačno da dobiju priliku da to i pokažu", poručio je Urošević i dodao da će novoj upravi u Nikšiću pružiti svu pomoć i znanje.

Uglješa Urošević
Uglješa Uroševićfoto: Svetlana Mandić

Mr Krsto Stanišić, doktorand teoloških nauka, kazao je se u pokretu "Za život Nikšića" nalaze eksperti, pouzdani i časni ljudi, spremnih da pomognu Nikšića. Kazao je da su predstavnici koalicije u pregovorima sa pojedinim gradovima kako bi, po principu nekadašnjih gradova pobratima, ostvarili saradnju iz oblasti kulture i nauke sa evropskim gradovima slične veličine i kako će od tih partnerstava osjetiti benefite građani Nikšća.

Krsto Stanišić
Krsto Stanišićfoto: Svetlana Mandić

"Da bi se ostvarila takva saradnja potrebno je ne samo da koalicija Za budućnost Nikšića uloži maksimalne napore u ostvarivanju te saradnje, već da svi zaposleni u javnim gradskim institucijama svoj posao shvate domaćinski, da ne radesamo za platu, već za grad i sugrađane. Jednim takvim domaćinskim, proaktivnim stavom prema gradu siguran sam da će se zaustaviti tridesetogodišnje propadanje ovog grada i da će Nikšić doživjeti procvat i postati jedan od najpoželjnijih gradova za život i rad u Crnoj Gori", poručio je Stanišić.

Na fotografiji se može vidjeti da nije poštovana jedna od epidemioloških mjera- distanca od dva metra.

Bonus video: