Krivokapić: Plan da do sredine juna bude vakcinisano oko 35 odsto građana

U uvodnom Tvitu premijer se zahvalio "na podršci i lijepim riječima"

90822 pregleda 757 reakcija 159 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Gov.me
Krivokapić, Foto: Gov.me

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je cilj da do sredine juna protiv koronavirusa bude vakcinisano oko 35 odsto građana.

On je večeras odgovorio na dio pitanja građana povodom 100 dana rada Vlade.

Kazao je da Montenegro Airlines "nije nikakvom odlukom ove Vlade prestao da funkcioniše", te da je "odumro zahvaljujući jednoj nebrizi koju je prethodna Vlada imala".

Poručio je i da je ekološka država "osnovno opredjeljenje ove Vlade".

Odgovorio je i na pitanja vezana za situaciju u Kombinatu aluminijuma Podgorica i preduzeće Plantaže.

Krivokapić se u uvodnom Tvitu zahvalio grđanim "na podršci i lijepim riječima".

"Posebno hvala na konstruktivnim kritikama", naveo je Krivokapić.

Premijeru je na Tviteru postavljeno više od hiljadu pitanja.

Na pitanje o zaposlenima u Montenegro Airlines-u odgovorio je:

"Montenegro Airlines nije nikakvom odlukom ove Vlade prestao da funkcioniše. On je odumro zahvaljujući jednoj nebrizi koju je prethodna Vlada imala", rekao je Krivokapić.

Na pitanje o nepotizmu pri zapošljavanju u javnoj upravi odgovorio je:

"Nepotizam je izgleda postao mjera života u Crnoj Gori. To mora da se promijeni, jer nepotizam je jedna nepoželjna karakteristika koja upućuje na korupciju, a možda i mito".

Premijer je na pitanje o sticanju crnogorskog državljanstva kazao da je Vlada prije dvije sedmice odlučila da krene u proces izrade novog zakona o državljanstvu.

"Taj Zakon treba da bude liberalniji od prethodnog. Postoje različite prakse u različitim državama svijeta, ali je nedopustivo da ako ovdje živite, stvarate porodicu, plaćate porez ne dobijete i državljanstvo".

Upitan kada se može očekivati da se uvede dvostrani PayPal sistem, premijer je kazao je da je to "pitanje nešto što brine i nas kao Vladu".

"PayPal je najpoznatiji način obostranog komuniciranja i zadovoljenja potreba koje imamo na trenutnom finansijskom tržištu. Upoznati smo da je prethodna Vlada pokušala da uđe u aranžman sa PayPalom, ali iz njima poznatih razloga, do toga nije došlo", kazao je Krivokapić.

Na pitanje o imidžu Crne Gore kao ekološke države i kako Vlada planira da reguliše nepropisno odlaganja otpada i da oporavi uništenu prirodu odgovorio je:

"Ekološka država je osnovno opredjeljenje ove Vlade. To znači da zajednički moramo dati doprinos da ona i suštinski postane ekološka država. Jedan od problema se odnosi i na divlje deponije koje svi vidimo na bilo kojeme koraku. One moraju biti uništene, a moramo uvesti i odgovarajuće reciklažne centre...", rekao je Krivokapić.

Na pitanje kakav je plan Vlade kada su u pitanju KAP i Plantaže, odgovorio je:

"Jedno je pitanje koje se tiče KAP-a, a drugo je pitanje koje se tiče državnih firmi, u ovom slučaju Plantaža. KAP nije u nadležnosti Vlade i to svi znaju, već u nadležnosti odnosa stečajnog upravnika, novog vlasnika i Privrednog suda. Vlada kao odgovorna je pokrenula dijalog sa zainteresovanim stranama. ministar Jakov Milatović je u prethodnih nekoliko dana, vodio intezivne razgovore sa svim zainteresovanim stranama. Svi su došli do istog saglasja. Radnici žele da rade, vlasnik koji je namijenio da bude proizvođač da proizvodi, a stečajni upravnik da poštuje sve ono što je vezano za Zakon o privrednim društvima", rekao je Krivokapić.

Dodao je da je jedna od problematičnih državnih kompanija, preduzeće Plantaže.

"Trebaju da budu ponos Crne Gore. Međuti, zahvaljujući velikim gubicima i lošem upravljanju one su došle u ovaj status koji sada imamo.Zato je ova Vlada spremna da dobrim korporativnim upravljanjem poboljša sve što se može poboljšati i naravno da od kompanije kao što su Plantaže učiniti firmu koja je profitabilna. To trenutno nije tako u praksi".

Premijer je na pitanje o turističkoj sezoni kazao da je "najvažnija briga Crne Gore i ove Vlade turizam".

"Ne zbog toga što mi želimo da je tako, već zbog toga što je najveći saučesnik u prihodu Crne Gore. Pošto je prethodne godine turistička sezona bukvalno propala, ova Valda ima namjeru da budžet bude popunjen iz turizma 50 do 55 odsto u odnosu na 2019. godinu. Da bismo to ostvarili, mi budno pratimo situaciju koja je prouzrokovana pandemijom, analiziramo, gledamo i predviđamo kako bi turistička sezona bila uspješna. To zbog toga što imamo i veliko interesovanje, pogotovo iz regiona i država koje najčešće dolaze na crnogorsko primorje... Vakcinacijom koja je u toku predviđamo da do sredine juna bude vakciniano oko 35 odsto građana".

Bonus video: