Budva danas i formalno dobija vlast

Nakon pola godine raspodijelili funkcije u opštinskim preduzećima i ustanovama, dogovorili 13 odbora direktora i savjeta, na dnevnom redu i budžet grada za 2021. i Plan investicija sa programom uređenja grada.

24405 pregleda 116 reakcija 22 komentar(a)
Najveće opštinsko preduzeće: Zgrada Vodovoda, Foto: Vuk Lajović
Najveće opštinsko preduzeće: Zgrada Vodovoda, Foto: Vuk Lajović

Izglasavanjem sastava odbora direktora u devet opštinskih preduzeća, tri ustanove kulture i Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju na današnjem zasjedanju lokalnog parlamenta, nakon punih šest mjeseci biće verifikovan postkoalicioni sporazum šest partija u Budvi.

Time će biti stavljena tačka na višemjesečno političko nadmudrivanje i kalkulisanje između predstavnika tri politička bloka - na jednoj strani Demokrata, na drugoj Carevićeve grupe od predstavnika Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije i takozvanog trećeg bloka, otcijepljene tri partije Carevićeve koalcije (Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore).

Tri strane, ako je vjerovati političkim predstavnicima, lako su se dogovorile ko će biti u odborima direktora, upravnim odborima, ali i savjetima ustanova kulture.

Ono što je natjeralo političare da napokon sjednu za sto i dogovore podjelu izvršne vlasti je činjenica da su mandati odbora direktora i savjeta istekli 7. februara, pa su se opštinska preduzeća i ustanove našli u problemima.

Posebno je to izraženo u dva najveća opštinska preduzeća Vodovodu i Komunalnom, gdje više od hiljadu radnika, i pored toga što na računima firmi ima novca, ne mogu pola godine da primaju zarade, jer Centralni registar privrednih subjekata nije prihvatio da upiše vršioce dužnosti direktora koje je imanovao gradonačelnik Marko Carević.

Carević je, pozivajući se na skupštinske odluke kojim su poništene sve odluke administracije Nikole Divanovića (DPS), pa i one koje se tiče imenovanja odbora direktora, “vratio“ na funkcije stare odbore koji su imenovali vršioce dužnosti. Tako nešto nije priznao Centralni registar, pa je zato izbor potpuno novih odbora direktora jedino rješenje da firme izađu iz blokade. Carevićeva administracija je u dva navrata prebacivala novac, kako bi radnici dobili zarade, pozivajući se na obaveze koje Opština ima prema tim preduzećima.

Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvi
Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvifoto: Vuk Lajović

“Vijesti“ su imale uvid u odluke o izborima novih odbora direktora opštinskih preduzeća i savjeta ustanova kulture, koje će se danas naći pred odbornički saziv.

Vladajuća koalicija šest partija ima ukupno 20 od 33 odbornika, koliko broji budvanski parlament. U opoziciji se osim koalicije DPS, SD, Crnogorske i LP, nalaze i SDP i Građanski pokret URA.

Budući odbor direktora Vodovoda i kanalazacije činiće Đorđije Pribilović, Ivan Pejović i Marija Vujović, Ognjen Mušikić i Tijana Stanković, dok će u odboru direktora Komunalnog preduzeća biti Ivo Bojanić, Raško Radulović, Milan Šoljaga, Goran Doljanica i Veselinka Kalezić.

Za članove Odbora direktora Parking servisa predloženi su Niko Gracun, Nikola Stojanović, Saša Šubara, Vladislav Mitrović i Dejan Boreta, a opštinskog preduzeća Pogrebne usluge Dušan Andrić, Miličko Tomović, Filip Janjušević, Milorad Popović i Mišo Kovačević.

U odboru direktora Mediteran reklama biće Ivan Marković, Miodrag Radonić, Milena Kažanegra, Ivana Rebić i Stevan Midorović, dok će odbor direktora firme Otpadne vode, koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u Bečićima, činiti Veselin Đorojević, Perica Šaranović i Miloš Duletić.

Za članove odbora direktora opštinske firme Akademija znanja predloženi su Nikola Božović, Branislav Šljivančanin, Ana Kažanegra i Lazar Medigović, dok je u Sportsko rekreativnom centru, koji gazduje gradskim bazenom “Dragan Trifunović“, predložen odbor direktora u sastavu Isidora Labović, Ljubo Dragišić, Aleksandar Mirović i Duško Stojanović.

Odbor direktora Mediteranskog sportskog centra činiće Nikola Ružić, Aleksandar Liješević, Dejan Doljanica i Nikola Sjekloća.

Kada je riječ o ustanovama kulture, predložen je odbor direktora Javne ustanove Grad teatar Budva u sastavu Krsto Kuljača, Radenko Marović, Anđa Budimir i Rajko Krapović, Javne ustanove Narodna biblioteka u sastavu Marija Majkić, Biljana Jokić, Miljan Zorić i Ranko Popović, a Javne usnove Muzeji i galerije Dragan Lautašević, Novak Ljubanović, Mirjana Marković i Aleksandar Davidović.

Upravni odbor Javne ustanove Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Biseri“ Budva predložen je u sastavu Savo Medigović, Rajko Popović i Zagorka Jelušić.

Pred odbornicima i budžet i Plan investicija

Nakon što lokalni parlament bude dao zeleno svjetlo za imenovanje ovakvih odbora direktora i savjeta, oni će u najkraćem roku održati konstitutivne sjednice i izabrati vršioce dužnosti direktora, do raspisivanja konkursa i to u preduzećima i ustanovama gdje je to potrebno.

Pred odbornicima sjutra će se i naći dva ključna dokumenta za funkcionisanje Opštine, a to su budžet grada za 2021. i Plan investicija sa programom uređenja grada.

Vladajuća koalicija još nije dogovorila raspodjelu funkcija u lokalnoj aministraciji, odnosno kojoj će partiji pripasti koji sekretarijat i služba, ali kako je “Vijestima” rečeno, to će biti takođe kopromisno dogovoreno.

Bonus video: