Popović: Ekonomija i zdravlje u slobodnom padu, a Vlada produbljuje podjele

Predsjednik i poslanik LP ocijenio da je poseban problem "neprimjetnost rada Skupštine"

6302 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Popović, Foto: Liberalna partija
Popović, Foto: Liberalna partija

Dok su ekonomija i zdravlje građana u slobodnom padu, Vlada je u uzletu i veoma aktivno i iskusno radi na zaoštravanju podjela u državi, kako bi uz pomoć stranih pomagača ostvarili njihove ciljeve na lokalnim izborima u Nikšiću i tek tada zatvorili državu, ocijenio je predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović, komentarišući prvih stotinu dana rada Vlade.

"Navršava se 100 dana rada nove i prve 'ekspertsko – demokratske i apostolske' Vlade koju je Crna Gora imala. U predhodnom periodu Vlada je veoma temeljno i 'ekspertski' radila na usložnjavanju, i onako, složenog zdravstvenog, ekonomskog i društvenog ambijenta. Poseban doprinos vladini 'eksperti' su pružili u resorima ekonomije i zdravlja i to im tako dobro ide da su u prvih par dana vladavine uspjeli da nas zaduže skoro milijardu eura, nezakonito kupe dva aviona, da ugase nacionalnu avio-kompaniju i našu jedinu vezu sa svjetskim centrima. Postali smo slučaj koji će se izučavati na fakultetima kao primjer kako jedna država, između ostalog, od statusa jedine korona free destinacije, prije pola godine, postade država u kojoj je vlada izgubila potpuno kontrolu nad epidemijom korona virusom. I tako dok su ekonomija i zdravlje građana u slobodnom padu, Vlada je u uzletu i veoma aktivno i iskusno radi na zaoštravanju podjela u državi, kako bi uz pomoć stranih pomagača ostvarili njihove ciljeve na lokalnim izborima u Nikšiću i tek tada zatvorili državu. Manjak iskustva i znanja kulminirao je katastrofalnim brojem umrlih i zaraženih u Crnoj Gori, apokaliptičnim stanjem u kome naša država nije bila od 2. svjetskog rata ali je zato ego i taština vidljivih i nevidljivih članova Vlade na maksimumu. Dok građani umiru, epidemija se potpuno otrgla kontroli, ekonomija pred kolapsom, a Vlada na tragikomičan način pokušava da pripremi budžet za tekuću godinu kao i plan rada, koji su zakonski morali biti usvojeni do 31.12.2020." - naveo je Popović.

Poseban problem je, kako je ocijenio, neprimjetnost rada Skupštine. "Koja je bukvalno za šest mjeseci rada uspjela, istina nelegalno usvojiti samo jedan akt naložen od SPC, Zakon o slobodi vjeroispovijesti za razliku od ranijih Saziva Parlamenta koji su godišnje usvajali i stotinjak akata."

Popović je poručio da bi u fokusu Vlade i svih u ekonomskom sektoru moralo biti na koji način održati i ojačati tri strateške grane razvoja države. "Turizam, energetika i poljoprivreda kao magistrali pravci dostizanja ekonomski bogatije države zahtijevaju permanentno ulaganje i prilagođavanje ekonomskim kretanjima na globalnom nivou. I to upravo jer je Crna Gora kao mala ekonomija visoko zavisna od spoljnjih uticaja", istakao je predsjednik LP.

Kazao je da je nova Vlada ukidanjem ministarstva turizma dodatno zakomplikovala situaciju u turističkom sektoru i napravila veliku grešku svođenjem jedne od tri ključne strateške grane na tri direktorata u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

"Podrška turističkoj privredi u državama regiona i EU koje se, poput Crne Gore, oslanjaju na turizam značajno je izdašnija i sistemski pripremljena. Neophodno je hitno i u dogovoru sa ljudima iz turističkog sektora preuzeti aktivnosti kako bi se na održiv način podržala ova privredna grana u pripremi turističke sezone. Ovdje se u prvom redu misli na podršku u domenu fiskalne i monetarne politike koja bi obuhvatila obustave plaćanja dospjelih poreza i doprinosa kao i podršku u plaćanju zaostalih poreza i doprinosa, pomoć u dobijanju kreditnih garancija preduzećima koja su primorana da se zadužuju, reprogramiranje postojećih kredita, podršku u promotivnim aktivnostima. Postaviti kriterijume koji će biti garancija i podsticaj turistima da mogu bezbjedno boraviti u našoj državi poput dobre epidemiološke situacije, visokih standarda zdravstvenog sistema, dnevnog izvještavanja turista o epidemiji, uvođenje posebnih sigurnosnih pravila za boravak u državi", dodao je Popović.

Kazao je da su slike "prepunih bolnica, kojim nas mediji opravdano zasipaju", destimulativne za potencijalne turiste i posjetioce jer im šalju poruku da država ne samo da ne može da zaštiti sopstvene građane već neće moći ni njima da pruži bezbjednost ako se odluče da dođu. "Teško je privlačnost destinacije i njenu poznatost graditi na igri rizika i sloganu 'dođite i rizikujte da budete zaraženi nekim od desetina varijacija COVID 19'. Po svemu sudeći ostaćemo u turističkoj igri upravo po sloganu 'mi smo lideri u broju hospitalizovanih i preminulih u svijetu'," naveo je Popović u saopštenju.

Davanje bilo kakvih predviđanja u ovom trenutku, kako je kazao, izgleda "kao da gledate u kristalnu kuglu", a nove mutacije virusa, poteškoće u nabavi vakcina, rasprave o evropskom digitalnom pasošu i postojeća upozorenja o putovanju onemogućavaju tačne prognoze.

"Crnogorskoj turističkoj privredi ostaje da se nada da će proces vakcinacije nekim čudom konačno krenuti u smjeru koji će dovesti do imunizacije najvećeg dijela populacije što bi potencijalnim gostima sa tradicionalnih emitivnih tržišta bio podsticaj da u značajnijem broju posjete našu državu. Marketing i upravljanje destinacijom jedna je od glavnih briga našoj vladi iako je možda već kasno za makar i djelimičan uspjeh turističke godine vrijedi pokušati sačuvati strateški važnu ekonomsku granu. Izražena sezonalnost crnogorskog turizma koliko god bila loša za ovaj sektor, u ovoj godini se možda i pokaže kao dobra. Možda bude spasonosna ukoliko se završi cjelokupni proces pripreme privrede za sezonu i postupak imunizacije cjelokupnog stanovništva, što se sad zbog totalne nesposobnosti Vlade čini nemogućim.Treba podsjetiti da je nekadašnja Jugoslavija za vrijeme epidemije velikih boginja 1972.g.za desetak dana vakcinisala gotovo 20 miliona stanovnika,kao što to sada rade evropske države a Crna Gora I pored raspoloživih vakcina i odbijenih donacija, gotovo da i nije započela imunizaciju stanovništva", naveo je Popović.

Predstojeće sezone mogu biti šansa za restartovanje turizma na održiviji, inkluzivniji i otporniji način, ali su šanse da se to ostvari sa ovakvom strukturom Vlade nepostojeće, poručio je predsjednik LP.

Bonus video: