"Odustati od nepromišljene odluke, Lukšić izabran 2018. da preuzme dužnost"

U Inicijativi ocjenjuju da nova vlast pokušava umanjiti ugled Crne Gore u procesima regionalne saradnje, kao i njenom napretku ka EU

12619 pregleda 18 komentar(a)
Lukšić, Foto: Boris Pejović
Lukšić, Foto: Boris Pejović

Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore, organizacija koja svoje djelovanje ostvaruje u okviru Igmanske inicijative, saopštila je danas da su "zatečeni namjerom novih vlasti da onemoguće izbor" Igora Lukšića za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Pozvali su MVP i Vladu da odustanu od "nepromišljene i brzoplete odluke" i da se okrenu suštinskom doprinosu ispunjavanju standarda i napredovanju Crne Gore prema EU integracijama i jačanju regionalne saradnje. Kazali su kako su uvjereni da takav stav dijele i organizacije Igmanske inicijative u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, te pozvali organizacije članice Igmanske inicijative iz tih država da izraze "čvrstu podrsku već donijetoj odluci" da Lukšić uskoro preuzme dužnost generalnog sekretara RCC-a.

Ministarstvo vanjskih poslova je prije dva dana najavilo da će Crna Gora za tu funkciju predložiti nestranačku ličnost.

Iz Inicijative navode da je Lukšić na desetom godišnjem samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistocnoj Evropi 23. aprila 2018. na Brdu kod Kranja izabran da preuzme tu dužnost, sa mandatom od 2022. do 2024. godine, "uz ocjene da je predložena prava ličnost za sve značajniju ulogu Savjeta za regionalnu saradnju u narednom periodu."

"Prilikom odabira kandidata za izbor Generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju imao se u vidu veliki doprinos dr Igora Lukšića u gradnji novih odnosa država nastalih raspadom zajedničke države, njegovo učešćem u formiranju i djelovanju Igmanske inicijative i njegovo članstvo u Savjetu Inicijative za regionalni saradnju, angažman na planu unapređenja EU integracija tokom obavljanja dužnosti predsjednika Vlade Crne Gore i ministra spoljnih poslova. Posebno je značajan doprinos u uspostavljanju Zapadnobalkanske šestorke koja je rezultirala Berlinskim procesom", navodi se u saopštenju.

Upravo zbog navedenih činjenica, kako ocjenjuju, "iznenadni i neobjašnjivi stav i odnos novih 'ekspertskih' vlasti pokazuje očitu namjeru da oslabe tu značajnu instituciju država regiona i Evropske unije", te da "umanje ugled Crne Gore u procesima regionalne saradnje, kao i njenom napredovanja prema EU integracijama."

"Igmanska inicjativa, koja je bila važan činilac prevladavanja teških posljedica sukoba iz 90-tih godina prošlog vijeka, uspostave i građenja novih odnosa i saradnje među državama, u skladu sa Deklaracijom o programskim akcivnostima Igmanske inicijative usvojenoj 30.09.2020. godine u Podgorici od strane kopredsjednika Inicijative četiri države regiona ima posebnu odgovornost da reaguje na odluke koje umanuju kvalitet odnosa među državama Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: