Ko je budući gradonačelnik Nikšića?

Blag i nasmijan, sazrio u riječi slobode i ljubavi, a glasnih djela, nosilac liste „Za budućnost Nikšića”, slobodni građanin čiji je početak punoljetstva označio i trenutak kad je ušao u politiku, Marko Kovačević – nosilac je i mladosti koja gradi budućnost jer je i njegova lična borba za slobodu pretočena u opštu.

55173 pregleda 2356 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Za budućnost Nikšića
Foto: Koalicija Za budućnost Nikšića

„Ja sam sin svoga oca, i otac svoga sina”, kaže Marko Kovačević. Ako ima rješenosti da se bori, čovjek može i od jedne riječi da živi, zapisano je u Andrićevoj knjizi, jednoj od Markovih omiljenih. Da li je ta riječ „sloboda” i da li su je Nikšićani već oživjeli? Ako je budućnost sazdana od borbe predaka, onda je riječ prenošena sa koljena na koljeno – sada, u Nikšiću.

U početku bješe riječ...

Iskrom vječnog logosa, čija se svjetlost proteže kroz vijekove, u vatri, na ploči, u plaču i ispovjedi, kroz grijeh, stradanje, kajanje i oproštaj – nicale su crkve i na brdovitom Balkanu. Riječ začeta od predaka, u kući Božijoj podignuta je i od strane Kovačevića, vijekovima udaljenim od danas, ali u kojoj njihovi potomci i dalje ispovijedaju Simbol vjere. „Kada se tokovi zamute, treba se vratiti svom izvoru”, otpočeo je Marko svoju priču o crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Spili Grahovskoj, koju su podigli njegovi preci 1885. godine, a obnovili 1901. To je jedna od prvih crkava podignuta tom čudotvorcu, starija i od hrama Svetog Vasilija u centru Nikšića. „U tom jednom trouglu ove crkve, sabornog hrama u Nikšiću i samog Ostroga staje čitav moj život”, dodaje Kovačević.

Spila Grahovska
Spila Grahovskafoto: Za budućnost Nikšića

Braneći ime ovjekovječeno u ovoj staroj crkvi, Marko je stao u odbranu pravoslavlja, noseći ikonu na litijama koje su preporodile narodnu duhovnost i tako sačuvale dostojanstvo i istoriju Crne Gore. Ni hapšenja zbog odbrane svetinja nisu ga pokolebala u tome da zajedno sa narodom pobijedi one koji, kako kaže, ni dan danas ne mogu da sakriju mržnju ni prema Bogu, ni prema ljudima. Na litijama su se u najvećem broju mogla vidjeti lica omladine, a ako je mladost uprkos represiji uspjela da odbrani svoju istoriju, uspjeće i da se izbori za svoju budućnost.

„Ostajem u Nikšiću i uz Nikšić”

„A već smo u budućnosti. Toga je svjestan svaki Nikšićanin”, govori Marko i ističe da prošlost pripada onima koji mrze, a budućnost mladosti Nikšića.

„I upravo zbog toga je naša koalicija odlučila da nosilac bude mlad, da poruka ne bude mladi odlaze i vratićemo mlade, nego mladi uzimaju stvari u svoje ruke u Nikšiću”, kaže Marko i ističe da su mladi koji su ostali u Nikšiću ti koji mogu da vrate mladost koja je otišla iz tog grada.

„Budućnost se mora graditi na principu pravednosti”, kategoričan je on i ističe da u skladu sa tim, oni koji su radili svoj posao pošteno mogu biti dio nove administracije grada, ali da se oni koji su taj princip kršili, moraju suočiti sa odgovarajućim sankcijama. Takvih primjera ima u televiziji Nikšić, za koju Kovačević kaže da će pretrpjeti korijenite kadrovske promjene i čiji će rad biti usklađen sa standardima profesionalnog novinarstva. „Za početak, otvorićemo makar jednu fabriku, i mi smo već i prije izbora sve uradili da do toga odmah dođe. Otvorićemo nova radna mjesta za građane našeg grada, i to u skladu sa Zelenim planom, koji je potekao od ekološkog pokreta Ozon, a obuhvata društvene, ekološke, ekonomske i kulturne reforme”.

Energija budućnosti

Kao jedan od osnovnih zadataka, Kovačević prepoznaje i borbu za bolji položaj žena, a što je već započeto na državnom nivou uvođenjem seta zakona o dječijem dodatku i slično. „Ali, to nije dovoljno. Ono što mi planiramo kao lokalna samouprava u Nikšiću jeste da ojačamo položaj žene kao majke i supruge. Svjedočimo tome da se privatnici mnogo lakše odlučuju da daju otkaz ženama koje planiraju da zasnuju porodicu, da ostanu trudne i tako dalje – dakle, moramo mi da podstaknemo privatnike da to ne rade, naprotiv, da baš tim ženama daju priliku”, kaže on i dodaje da je u pitanju diskriminacija, te da kao što muškarci imaju priliku da se ostvare i porodično i profesionalno, to mora biti omogućeno i ženama.

Nikšićani su slobodu sačuvali u riječi, boreći se za ona postane živa i čovječija. Blag i nasmijan, sazrio u riječi slobode i ljubavi, a glasnih djela, nosilac liste „Za budućnost Nikšića”, slobodni građanin čiji je početak punoljetstva označio i trenutak kad je ušao u politiku, Marko Kovačević – nosilac je i mladosti koja gradi budućnost jer je i njegova lična borba za slobodu pretočena u opštu.

Marko Kovačević je čovjek koji predvodi koaliciju koja nosi energiju budućnosti.

Kovačević
Kovačevićfoto: Za budućnost Nikšića