Vuković: Jovoviću isplaćeno preko 1,2 miliona eura na osnovu fiktivnog ugovora i ništavnog posla

"Da bi se na lak način namjestila sredstva funkcioneru i donatoru DPS, izbjegnut je zakon koji je trebalo primijeniti – o javnim nabavkama, koji podrazumijeva složene procedure i ostavlja mali manevar za manipulacije"

22858 pregleda 7 komentar(a)
Vuković govori na konferenciji za medije, Foto: Svetlana Mandić
Vuković govori na konferenciji za medije, Foto: Svetlana Mandić

Nemanja Vuković, potpredsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Nikšić i kandidat za odbornika sa izborne liste "Mir je naša nacija–Ne damo Nikšić", kazao je danas na konferenciji za novinare da je odluka o najpovoljnijem ponuđaču za smještaj studenata u Nikšiću donesena prije nego što su ponude i bile otvorene.

Prema njegovim riječima javni poziv za smještaj studenata objavljen je 17. juna 2016. godine, a rok za prijavu je isticao 27. juna za kada je bilo planirano otvaranje ponuda.

"Odluka za izbor najpovoljnije ponude donijeta je 24. juna 2016, tri dana ranije i radi se o odluci koju niko nikad vidio nije. Taj posao je odrađen na osnovu zaključka Vlade i jasno je da se radi o flagrantnoj namještaljci u kojoj su tajkunu i donatoru DPS namještena sredstva. Da bi se taj ugovor zaključio neophodno je bilo mišljenje Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte. Ni njega nema. I ugovor je zaključen na osnovu zaključka Vlade Crne Gore sa sjednice održane 24. 8. 2016. godine", kazao je Vuković.

On je kazao da je to u dopisu potvrdio i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, gdje se navodi da Ministarstvo prosvjete nije podnijelo Savjetu na odobrenje dokumentaciju koja se odnosi na postupak zaključenja ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluga smještaja studenata u Nikšiću, "već je isti odrađen po zaključku Vlade Crne Gore sa sjednice od 28. 4. 2016, a što je u suprotnosti sa članovima 4 i 5 učešća privatnog sektora u vršenju javnih usluga".

"Da bi se na lak način namjestila sredstva funkcioneru i donatoru DPS, izbjegnut je zakon koji je trebalo primijeniti – o javnim nabavkama, koji podrazumijeva složene procedure i ostavlja mali manevar za manipulacije. Oni su izabrali Zakon o učešću privatnog sektora u vršenju javnih usluga jer ostavlja prostor za mahinacije, a mi smo našli dokaz i prezentujemo ga, da je i taj zakon prekršen i izigran i da se radi o komplet ništavom poslu koji nema ni fiktivan zakonski osnov, zbog čega ovaj posao mora biti proglašen ništavim“, istakao je Vuković.

Kako je objasnio u članu 13 u posljednjem stavu ugovora precizirano je na koji način i pod kojim okolnostima ugovor može biti raskinut, i ukoliko bi država u ovom momentu pokrenula postupak raskida ugovora, morala bi višestruko da obešteti vlasnika hotela "Onogošt", gdje se nalaze studenti.

"Ovim ugovorom je predviđeno da se novac građana u iznosu od 24.128 eura mjesečno odliva u džep Ranka Jovovića, po osnovu ništavnog pravnog posla, i to traje već pet godina. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je javni oglas za prodaju hotela 'Onogošt' raspisivan 21 put, da je cijena sa 11,5 miliona sklizala na 1,1 milion, za koliko ga je Jovović i uzeo, dolazimo do zaključka da je u ovom postupku na osnovu Ugovora o smještaju studenata Ranko Jovović čašćen hotelom 'Onogošt'. Preko 1,2 miliona eura Jovoviću je isplaćeno za ovih pet godina na osnovu fiktivnog ugovora i ništavnog pravnog posla", tvrdi potpredsjednik OO Demokrata Nikšić.

Prema njegovim riječima, upravo zbog činjenice da su u dijelu hotela "Onogošt" smješteni studenti odustalo se od gradnje studentskog doma.

Kako je istakao, Nikšić zaslužuje moderan studentski dom, a koalicija "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić", će se zalagati da isti i dobije.

"Stvaraćemo pretpostavke da u saradnji sa Vladom Crne Gore i nadležnim institucijama krenemo u izgradnju novog, modernog, studentskog doma. Za sav ovaj posao u kojem se budžetski novac preliva donatoru DPS, odgovoran je tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je kršio procedure, izigrao zakone i počinio više krivičnih djela kao što su zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi a za koje je predviđeno gonjenje po službenoj dužnosti", kazao je Vuković i dodao da će dokazni materijal proslijediti tužilaštvu, a Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta predložio da pokrene proceduru za "utvrđivanje ništavnosti predmetnog ugovora, jer je istim nanešena šteta državi Crnoj Gori".

Bonus video: