Milović: Dosadašnjoj vlasti je bilo mnogo važnije koliko krava daje glasova, nego mlijeka

"Dijelili su domaćine na naše i njihove, a ne na dobre i loše domaćine i ljude", istakao je Milović

6269 pregleda 4 komentar(a)
Milović, Foto: SDP
Milović, Foto: SDP

Dosadašnjoj vlasti je bilo mnogo važnije koliko krava daje glasova, nego mlijeka, pa su se tako i ponašali, saopštio je danas Jovan Milović, poljoprivredni proizvođač i kandidat za odbornika "SDP – srcem za Nikšić".

"Dijelili su domaćine na naše i njihove, a ne na dobre i loše domaćine i ljude", istakao je Milović.

On je rekao da je opština Nikšić po površini najveća opština u Crnoj Gori.

"Od Banjana do Župe, od Grahova do Krnova ima mnogo dobrih i vrijednih domaćina koji dano-noćnim radom održavaju svoja gazdinstva i hrane svoje porodice čestitim radom i hraneći svoje sugrađane kvalitetnom hranom. Oni koji se nude kao alternativa obećavaju brda i doline, obećavaju otkup, strategije i ko zna što sve i pri tome ili ne znaju ili lažu ili najvjerovatnije, i jedno i drugo. Bolje bi bilo da svog apostola podsjete da radi svoj posao, isplaćuje premije, koncipira agrobudžet, radi na izradi strategije razvoja poljoprivrede i sela koja ne postoji, donosi nova i popravlja postojeća zakonska rješenja u ovoj oblasti a ne da vrši političku agitaciju po selima naše opštine. Mi imamo ljude koji znaju što najviše treba i što najviše muči naše domaćine, a što može promijeniti i pomoći lokalna samouprava", istakao je Milović.

On je dodao da prije svega nema života bez vode struje i kvalitetnog puta.

"Do štale svakog domaćina koji drži više od 10 uslovnih grla u naredne 4 godine dovešćemo asfaltni put. U Nikšiću ima najviše farmi krava, koje ne mogu opstati bez podrške. Obezbijedićemo tri centa po svakom litru mlijeka i bonus od 1 euro cent za sve koji predaju više od 50 hiljada litara godišnje. Jedan od najvećih problema naših farmera je veterinarska služba, a posebno veterinari političari. Otvorićemo veterinarsku stanicu u vlasništvu opštine u kojoj će se obavljati samo zaštita domaćih životinja i to 24 h", rekao je Milović.

Po njegovim riječima "sva dokumenta potrebna našim domaćinima za realizaciju bilo kojeg projekta iz oblasti poljoprivrede i sela, a izdaje ih lokalna samouprava, biće izdata, bez naknade, na jednom mjestu".

"Objekti za proizvodnju biće oslobođeni naknade za komunalno opremanje . One poljoprivredne površine za koje ima nadležnost lokalna samouprava biće stavljene na raspolaganje vrijednim domaćinima. Opština će pomoći da se nađe optimalno rješenje za izradu skladišta za kvalitetno čuvanje poljoprivrednih proizvoda", poručio je Milović.

On je kazao i da bez udruživanja nema opstanka poljoprivrede.

"Pomoći ćemo kroz primjer izradu barem jednog klastera koji će pokazati domaćinima kako treba raditi i kako rade proizvođači na zapadu. Za razvoj poljoprivrede kao strateške grane nadležna je vlada a mi ćemo vršiti snažan pritisak da se realizuju krupni infrastrukturni i strateški projekti bitni za našu državu", zaključio je Milović.

Bonus video: