Najviše novca otišlo na medijsko predstavljanje

Kovačevićeva kampanja zasad najskuplja, na drugom mjestu Damjanović

Agencija za sprečavanje korupcije objavila privremene izvještaje za sve učesnike nikšićkih izbora

11971 pregleda 59 reakcija 59 komentar(a)
Kovačevi, Foto: Boris Pejović
Kovačevi, Foto: Boris Pejović

Od šest učesnika izbora u Nikšiću, koalicija “Za budućnost Nišića” utrošila je do sada najviše na kampanju, pokazuju podaci privremenih izvještaja o troškovima koji su dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da se pet dana prije održavanja izbora moraju dostaviti privremeni izvještaji o troškovima kampanje. Izbori u Nikšiću se održavaju u nedjelju.

Lista koju predvodi poslanik Marko Kovačević do sada je utrošila više od 31.000 eura, od čega je nepunih 20.000 eura dala na medijsko predstavljanje.

Od toga je više od 12.000 otišlo na postavljanje bilborda privrednom društvu “Đoković”, a ostatak na štampane medije, društvene mreže...

Nepunih 11.250 eura dato je za troškove izrade reklamnih spotova i reklamnog materijala.

Nakon njih, najviše novca uložila je za kampanju koalicija “Evropski tim za Nikšić”, koju predvodi Demokratska partija socijalista i Sanja Damjanović - više od 23.000 eura.

Malo više od 20.000 eura troškova izborne kampanje do sada je prijavila lista Građanskog pokreta URA “Može Nikšić”, koju predvodi Tatjana Bečanović. Oni su oko 10.000 eura potrošili na medijsko predstavljanje, od čega je više od 6.000 eura takođe otišlo “Đokovićima” za bilborde, 1.500 “Guglu” a 845 eura “Fejsbuku”. U ovom dijelu se navodi da imaju ugovore sa više medija, a da obračun u ovom dijelu još nije završen.

Nepunih 6.400 eura otišlo je na ostale troškove, od kojih su većinu činili oni za koordinatore telefonskih centara i kampanja od vrata do vrata, a ostatak troškovi reprezentacije.

Za izradu reklamnih spotova i reklamni materijal do sada je potrošeno 3.766 eura, a oni uključuju i izradu brendiranih vlažnih maramica, šuškavaca, upaljača, zastava... URA je prijavila i 350 eura troškova goriva za prevoz volontera.

Koalicija “Mir je naša nacija” Moma Koprivice do sada je u kampanji imala troškove od 16.850 eura, navodi se u privremenom izvještaju.

Od toga su više od 11.200 eura utrošili na medijsko predstavljanje, a u toj oblasti najviše na bilborde - preko 8.300 eura - kod kompanija “Đoković”, “Brain media” i “Kompromis group”. Preko 1.000 eura dali su za promociju na “Fejsbuku”, više pojedinačnih honorara se kretalo od 150 do 750 eura, a u ovom dijelu su prijavili i troškove prema Poreskoj upravi.

Za reklamne spotove i reklamni materijal dali su oko 5.550 eura, od čega i za dezinfekcioni gel, jakne, cerade, usluge izrade teksta i muzike za izbore. Demokrate su prijavile da su potrošile 41 euro za hranu.

Lista “Narodni pokret” Miodraga Dake Davidovića do sada je potrošila malo više od 10.000 eura, a Socijaldemokratska partija (SDP) prijavila je da je do predaje izvještaja utrošila oko 4.500 eura.

Većinu troškova liste koju predvodi Željko Nikolić čine troškovi za medijsko predstavljanje, oglase i publikacije, koji uključuju 1.800 eura “Đokovićima” za bilbord, a ostatak na socijalne medije. SDP je prijavio da je imao i 200 eura troškova za gorivo.

Preporučujemo za Vas