Vuković: Vlada i Ministarstvo nas ignorišu tri mjeseca, politički revanšizam, treba da ih je sramota

"Tri mjeseca nas ignorišu, ne DPS, ne Ivana Vukovića, nego 230.000 stanovnika, koji žive u Podgorici", naveo je Vuković na sjednici Skupštine Glavnog grada

10484 pregleda 19 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Skupstina Glavnog grada
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Skupstina Glavnog grada

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković optužio je Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja da ignorišu tri mjeseca dopise Glavnog grada, kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji sa pandemijom i dodao da je to sramota.

"To je primjer političkog revanšizma parekselans. Treba da ih je sramota. Tri mjeseca nas ignorišu, ne DPS (Demokratska partija socijalista), ne Ivana Vukovića, nego 230.000 stanovnika, koji žive u Podgorici", naveo je Vuković na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada.

On je pojasnio da je 18. decembra poslao dopis ministarski zdravlja na pet strana, u kojem je objasnio šta su uradili u prethodnom periodu u borbi protiv koronavirusa.

"Naveo sam da borba protiv korone podrazumjeva sinhronizovanu akciju na svim nivoima i državnom i lokalnom. Napisao sam da aktuelna pandemija ne prepoznaje teritorijalnu ili bilo kakve druge podjele. Stoga smatram da sinhronozovanim djelovanjem Ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava možemo sačuvati zdravlje", naveo je Vuković.

On je kazao da je dopis predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću poslao 25. januara, kao i prvog februara.

“U dopisu urgiram da se sretnemo, imajući u vidu situaciju u Glavnom gradu, da u jednom otvorenom dijalogu razmotrimo ono što su dodatne mjere, šta možemo da preduzmemo kako bi se unaprijedilo stanje. Još jedan dopis sam poslao 15. februara Ministarsvu zdravlja, nema odgovora. Čekam mjesec i po odgovor premijera, odnosno kako mi je pojašnjeno da definiše agendu djelovanja, da bi se odredio kada možemo da se vidimo”, tvrdi Vuković.

Vojinović: Vlada nas opstruira

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas neće raspravljati o predlogu odluke o podizanju spomenika Jeleni Petrović Savoja, kao i izmjeni Programa podizanja spomen obilježja za 2019. jer od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nije dobijena prethodna saglasnost.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih pojasnio je da saglasnost nije stigla i da zbog toga će te tačke dnevnog reda biti povučene sa dnevnog reda. Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) tvrdi da se radi o opstrukciji Vlade i da će to možda postati praksa.

On je istakao da se tačke o podizanju spomen-obilježja najdirektnije određuju prema crnogorskom identitetu.

“Čekali smo tu saglasnost od resornog ministarstva, nije došla. Neću se baviti predviđanjima, ali mislim da će to postati praksa. I zato smatram da bi bilo dobro da se Skupština odredi prema tome I uputi urgenciji Vladi”, kazao je Vladimir Vojinović.

On je zapitao da li je Mnistarstvo kulture, odnosno četvoroimeno, formiralo Komisiju koja se bavi tim pitanjima, koja su značajna za lokalne uprave.