Brajović razgovarao sa Timonijeom: Crna Gora ne smije biti nestabilna

"Brajović se posebno osvrnuo na sporazum koji su nakon izbora potpisali predstavnici nove parlamentarne većine, a u kome se, između ostalog, garantuje odsustvo političkog revanšizma, potpuna depolitizacija ključnih institucija, te donošenje svih zakona u skladu sa evropskim standardima, a što, kako je naveo, nije ispoštovano"

5530 pregleda 4 komentar(a)
Brajović i Timonije, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Brajović i Timonije, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Crna Gora ne smije dozvoliti političku ili bilo koju drugu nestabilnost, te ona svoj teško stečeni kredibilitet mora očuvati kroz zakonito ponašanje svih i vođenje računa o neurušavanju i jačanju institucija.

To je saopšteno iz Socijaldemokrata Crne Gore čiji se lider Ivan Brajović danas sastao sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom.

"Ambasador je posebno istakao da Francuska očekuje dokaz za ostanak Crne Gore na evropskom putu, te da se pažljivo prati razvoj događaja, a što se može vidjeti i kroz jasno iskazan stav EU u vezi sa tužilačkim zakonima", navodi se u saopštenju SD-a.

Brajović je, kako se dodaje, rekao da stanje u državi nije dobro, "jer su tenzije i podijeljenost velike, te da građanska, sekularna, multietnička i multikonfesionalna, antifašistička i demokratska Crna Gora ne smije da ima alternativu".

"Brajović se posebno osvrnuo na sporazum koji su nakon izbora potpisali predstavnici nove parlamentarne većine, a u kome se, između ostalog, garantuje odsustvo političkog revanšizma, potpuna depolitizacija ključnih institucija, te donošenje svih zakona u skladu sa evropskim standardima, a što, kako je naveo, nije ispoštovano. Dodao je pak da će se Socijaldemokrate, uvijek konstruktvino ponašati, a što pokazuju i svojim angažovanjem u Parlamentu. Ambasador je, u tom kontekstu, posebno istakao važnost funkcionisanja parlamenta, ali i sudskih i ostalih ključnih institucija".

U saopštenju se navodi i da je Brajović istakao i da Socijaldemokrate, iako potpuno nesaglasne sa rekordnim i netransparetnim zaduženjem nove Vlade, naglim gašenjem nacionalne aviokompanije zbog koga je 350 ljudi ostalo bez posla, pogrešnim epidemiološkim mjerama zbog kojih je zdravstvena situacija izuzetno loša, međunarodnim skandalom u vezi sa opozivom ambasadora, te brojnim drugim potezima vladajuće većine, najčešće javni diskurs usmjeravaju na ekonomska i socijalna pitanja i predloge.

"To možda nije oportuno, ali je jedino ozbiljno. Mi i sad, i uvijek ćemo, voditi računa o očuvanju i unaprijeđenju sistema i jačanju države, a ne samo o političkom odnosu snaga", zaključio je Brajović.

Bonus video: