Pejović: Crna Gora ispunila obaveze, EU je na potezu

Iako je početkom godine najavljeno da će Crna Gora do kraja 2017. otvoriti sva pregovaračka poglavlja, u 2018. ulazimo za tri neotvorena i tek dva privremeno zatvorena, i to nakon punih pet godina pregovora
61 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 13.12.2017. 18:26h

Činjenicu da je tokom zvanične ministarske posjete Briselu 20. oktobra učestvovao i na sastanku Predsjedništva Partije evropskih socijalista, gdje je predstavljao Demokratsku partiju socijalista, ministar evropskih poslova i glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović objašnjava kao uobičajenu praksu u Evropi.

"Treba reći da je to svakodnevica u Evropskoj uniji. Ne postoji nijedan ministarski skup, a posebno samit lidera EU kojem ne prethodi ili poslije kojih ne dođe i do sastanka partijskih familija. Taj jedan dvosatni sastanak predsjedništva PES-a, dakle Partije evropskih socijalista, čiji sam i član od prošle godine, tako da je to za nas jedna uobičajena djelatnost," ističe Pejović.

Upitan da prokomentariše optužbe civilnog društva da je u dobrom dijelu odgovoran za pad podrške Evropskoj uniji,zbog stvaranja optimistične slike a sa druge strane neispunjenog obećanja da ce Crna Gora do kraja godine otvoriti sva poglavlja, Pejović se pozvao na istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta. Istraživanje je sprovedeno u oktobru i, kako kaže, pokazuje da je podrška Evropi stabilna.

Na pitanje “Da li ste za ili protiv pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji?” 46 odsto građana odgovorilo je da je čvrsto za ulazak, dok je 24 odsto reklo da je “prilično za to”.

"Razumijem da možda neke NVO imaju potrebu da promovišu neka svoja istraživanja, ali evo da uzmemo najnovije istraživanje koje je nedavno IRI objavio, prema kojem 70 posto ljudi u Crnoj Gori pozitivno gleda na Evropsku uniju. Dakle, to pokazuje ne da nije došlo do smanjenja, nego da smo imali porast," tvrdi Pejović.

Ipak, iako je početkom godine najavio da će Crna Gora do kraja 2017. otvoriti sva pregovaračka poglavlja, u 2018. ulazimo za tri neotvorena i tek dva privremeno zatvorena, i to nakon punih pet godina pregovora. Ministar Pejović. međutim. tvrdi da se ne radi o neispunjenom obećanju, jer su, kako objašnjava, stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja.

"Ono što smo i obećali da će Vlada uraditi do kraja ove godine je i uradila. Mi smo stvorili uslove da se otvore sva poglavlja, sada naravno očekujemo da Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama odradi svoj dio posla," zaključuje on.

Pejović očekuje da će nova strategija Evropske unije ubrzati pristupanje Crne Gore evropskoj zajednici.

Bonus video: