Vujović: Vlada nesposobna da rješava glavne izazove, pokazala i da je antievropska

SDP je, kako je rekao Vujović, više puta pokretao i tražio dijalog prije svega u parlamentu, ali samodovoljna parlamentarna većina od 41 poslanika nije htjela ni da čuje

7491 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Vlada je u prvih 100 dana rada, pored toga što je nesposobna da rješava glavne izazove sa kojima se susrijeću građani, pokazala i da je antievropska, ocijenili su iz Socijademokratske partije (SDP).

Generalni sekretar SDP-a, Ivan Vujović, naveo je da su politički revanšizam, bezbroj nezakonitih odluka, netransparentnost u postupanju, postavljanje ličnih vjerskih osjećanja iznad zakona i Ustava, odsustvo dijaloga sa opozicijom i civilnim sektorom oko važnih tema, samo neki od elemenata koji ukazuju na antievropski karatker Vlade.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada se zemlja suočava sa najvećom krizom od kraja 90-ih godina prošlog vijeka, novoj vlasti „ne pada na pamet da nešto preduzme na planu spuštanja tenzija i podsticanja na dijalog između relevantnih društvenih subjekata oko zajedničkog odgovora na teške izazove koji muče sve građane“.

SDP je, kako je rekao Vujović, više puta pokretao i tražio dijalog prije svega u parlamentu, ali samodovoljna parlamentarna većina od 41 poslanika nije htjela ni da čuje.

„Niti ima pravog dijaloga oko teške epidemiološke situacije, niti oko pitanja najvećeg pojedinačnog zaduživanja od 750 miliona eura, niti oko bilo kog zakona za koji smo u prethodnom periodu uvijek imali unutrašnje konsultacije i tražili mišljenje naših međunarodnih partnera“, ocijenio je Vujović.

On je rekao da nema dijaloga ni oko rješavanja krize u pravosuđu.

Vujović je rekao da bi odgovorna i evropska vlast u ovakvim dramatičnim političko-socIjalnim prilikama sama zahtijevala dijalog i odgovor cjelokupnog društva, pa i onda kada ne postoji bilo kakva zakonska obaveza za tako nešto

„Naša vlast, nasuprot tome, nastavlja da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, rušeći i ono što je ostalo od institucija i unutrašnjeg povjerenja, ponašajući se po matrici - što gore po Crnu Goru to bolje po nas, a i još ponekoga sa strane“, smatra Vujović.

Kako je rekao, Crnoj Gori, iako značajno oslabljenoj prethodnom lošom vlašću, a dodatno sistemski i institucionalno devastiranoj djelovanjem nove vlasti, biće potreban poseban napor da ponovo izgradi kredibilitet zemlje koja je nekada označavana kao regionalni lider u integracijama.

„Jasno je da sa ovako nesposobnom Vladom taj cilj nije moguće ostvariti“, zaključio je Vujović.

Bonus video: