ŠTA SE DESILO U DRAGOVOJ LUCI

Otimanje oko kutije, šef Biračkog odbora demantuje DPS: Nije niko pretučen

Nikšićki odbor Socijaldemokrata saopštio je da su pripadnici koalicije Za budućnost Nikšića, predvođeni Kovačevićem, upali na biračko mjesto broj 118, a da su njihove pristalice van biračkog mjesta fizički napale člana biračkog odbora U.T. (18) i da su mu sa lica skinuli masku

60241 pregleda 572 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Incident koji se dogodio na biračkom mjestu Dragova Luka tokom lokalnih izbora u Nikšiću podigao je na kratko tenzije u tom gradu, jer je Demokratska partija socijalista tvrdila da je jedna osoba pretučena.

To je demantovao čak i šef Biračkog odbora ispred koalicije Evropski tim za Nikšić u kojoj je DPS Vladan Kankaraš, a potom i Uprava policije.

Javnost je o incidentu upoznata kroz saopštenje Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Nikšić koje nije potpisano, a u kom je upozoreno da će uzeti stvari u svoje ruke ukoliko policija ne reaguje do 15 časova.

U istom saopštenju su naveli da je došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane Marka Kovačevića, ali u saopštenju nisu precizirali da li misle na nosioca liste Za budućnost Nikšića, kazali su da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor spriječen da izađe na teren.

Kankaraš je novinarima rekao da je došlo do prekida glasanja i da nije bio tu u tom trenutku.

"Nije niko pretučen, nastavljeno je glasanje. Izborni materijal je otiman van biračkog mjesta... Sve je urađeno u skladu sa zakonom", saopštio je Kankaraš.

"Tokom glasanja na biračkom mjestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbor a vezano za glasačku kutiju koja je bila namjenjena za glasanje putem pisma. Događaja je prijavljen policiji i pripadnici Uprave policije su odmah izašli na lice mjesta", piše u saopštenju Uprave policije.

Konstatovano je, kako ističu iz UP, da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštećena, "nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebali da se upute na lokacije gdje su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma".

Napominju da je netačna informacija da je bilo ko pretučen na tom biračkom mjestu.

Posmatrači Cemija su prijavili da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

"Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije 'Za budućnost Crne Gore', u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih", navode iz CEMI.

Glasanje na tom biračkom mjestu je usljed navedenih zbivanja privremeno prekinuto. Policija je stigla na mjesto incidenta.

"Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića", dodali su iz Cemija.

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića" Marko Kovačević kazao je da na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma.

Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mjestima.

On je naveo da je otišao tamo jer je bilo tenzija i okupljeni su branili automobilu da krene bez predstavnika opozicije.

Tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije.

"Ubrzo je došla policija, čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS", ističe Kovačević.

Objasnio je da nije bilo otimanja biračkog materijala, već da je član Biračkog odbora iz opozicije premjestio kutiju u svoj automobil i tražio da zajedno idu da bi se realizovalo glasanje putem pisma, ali da je to odbijeno.

Nikšićki odbor Socijaldemokrata saopštio je da su pripadnici koalicije Za budućnost Nikšića, predvođeni Kovačevićem, upali na biračko mjesto broj 118, a da su njihove pristalice van biračkog mjesta fizički napale člana biračkog odbora U.T. (18) i da su mu sa lica skinuli masku.

Navode i da je presretnuta I.S, članica biračkog odbora sa istog biračkog mjesta, te da joj je oteta kutija za glasanje putem pisma.

"Povodom incidenta koji se desio na biračkom mjestu broj 118, izjava predsjednika biračkog odbora, Vladana Kankaraša, zlonamjerno je uzeta imajući u vidu da se on za vrijeme incidenta nije nalazio na biračkom mjestu. Stoga, iako je predsjednik biračkog odbora, nije imao potpune informacije o navedenom incidentu", navodi se u saopštenju.

Pozvali su građane da na dostojanstven način ostvare svoje biračko pravo

Preporučujemo za Vas