Sulejmani novi predsjednik SO Ulcinj

Za Sulejmanija je glasala većina prisutnih odbornika, koji su na početku sjednice konstatovali ostavku dosadašnjeg predsjednika Ilira Čapunija

16158 pregleda 215 reakcija 3 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Vijesti
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Vijesti

Hadži Sulejmani iz redova Demokratske partije Fatmira Đeke, novi je predsjednik SO Ulcinj, odlučeno je danas na redovnom zasijedanju lokalnog parlamenta.

Za Sulejmanija je glasala većina prisutnih odbornika, koji su na početku sjednice konstatovali ostavku dosadašnjeg predsjednika Ilira Čapunija.

Visoki funkcioner Force ostavku je podnio nakon sve većih pukotina u odnosima između njegove partije i DPS-a, što je na kraju, nedavno, rezultiralo i raskidom koalicionog sporazuma na lokalnom nivou.

Odbornici su danas trebali da konstatuju i prestanak mandata predsjedniku Opštine Ljoru Nrekiću (DPS), koji je stekao uslove za starosnu penziju.

Zasijedanje je odloženo na zahtjev Nrekića, koji je sada već bivšeg predsjednika SO Čapunija, obavijestio da današnjoj sjednici ne može prisustvovati iz zdravstvenih razloga.

Nrekića bi na funkciji predsjednika Opštine, trebalo da zamijeni njegov partijski kolega Aleksandar Dabović, koga je Skupštini predložio skupštinski Odbor za izbor i imenovanje.

Nrekić je 30. januara 2021. godine, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

Na dodatni zahtjev predsjednika odbora Sabri Salaja, Sulić je pojasnila da Nrekić zaključno sa 31.01.2021, ima 36 godina, 10 mjeseci i pet dana staža osiguranja.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše "da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom".

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine.

Šata napustila sjednicu, pocijepala papir sa potpisima i pozvala tužilaštvo

Sjednicu je obilježio incident dok je Skupštinom, prije izbora Sulejmanija, predsjedavao najstariji odbornik Ljuiđ Škrelja kada je odbornica DP Eleonora Šata napustila sjednicu prethodno pocijepavši papir sa potpisima odbornika vladajuće većine.

Ona je kazala da je odbila da potpiše prazan papir za navodno sazivanje sjednice, jer kako je navela, nije znala šta bi potpisala.

"Ovo je zloupotreba potpisa i ovdje ima posla i za tužilaštvo", kazala je Šata.

Ona je kasnije "Vijestima" kazala da su joj povrijeđena i Ustavom zagarantovana prava jer joj je na papiru bilo pogrešno napisano i ime i prezime.

"Zna se kako se na albanskom piše moje ime i prezime ali neko namjerno hoće da to omalovaži", kazala je Šata.

Bonus video: