Radulović: Naš cilj je članstvo u EU, kredibilno savezništvo u NATO i bolja saradnja sa regionom

Šef crnogorske diplomatije je poručio da će u narednom periodu još brže i sigurnije biti nastavljen put ka EU, te da Vlada gradi odgovornu i profesionalnu diplomatiju

12632 pregleda 330 reakcija 21 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot
Radulović, Foto: Screenshot

Članstvo u Evropskoj uniji, kredibilno savezništvo u NATO, intenziviranje i unapređenje bilateralne saradnje sa zemljama regiona, jačanje mehanizama ekonomske diplomatije i profesionalizacija diplomatske službe - sve su to ciljevi Ministarstva vanjskih poslova.

To je saopštio ministar Đorđe Radulović u okviru video kampanje „Potpisujem“ koju realizuje Vlada povodom stotinu dana rada.

U prethodnih stotinu dana, kako je kazao, pored intenziviranja bilateralnih veza sa susjedima, saveznicima i partnerima, uspostavljeni su i intenzivni kontakti sa predstavnicima evropskih institucija pri čemu je, kako ističe, jasno i nedvosmisleno potvrđena puna podrška članstvu Crne Gore u EU.

„Sa ponosom ističemo činjenicu da su prve inostrane posjete učinjene upravo Berlinu i Budimpešti. To je jasna poruka da smo spremni da svoje aktivnosti na spoljnopolitičkom planu intenziviramo i nastavimo ka političkom Zapadu gdje vjerujemo da pripadamo“, rekao je Radulović.

Podsjetio je da je tokom posjete Njemačkoj potvrđen, a kasnije i održan onlajn sastanak predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel, te ocijenio da se radi o vanserijskom uspjehu naše diplomatije.

„Realizovane su posjete Mađarskoj i Njemačkoj. Crnu Goru su posjetili ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Slovačke. Održani su sastanci sa gotovo svim ambasadorima zemalja koje imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori“, naveo je Radulović.

Jedno od gorućih pitanja u svijetu, pa tako i kod nas, je vakcinacija protiv koronavirusa. Na toj liniji, kako je istakao, postoji svakodnevna komunikacija ne samo sa evropskim partnerima, već sa svim državama u cilju kontinuiranog obezbjeđenja vakcina.

Radulović je kazao da je u vremenu pandemije, savezništvo u NATO dodatno ojačano, a da je Alijansa donacijama u jeku krize pokazala solidarnost i jedinstvo.

„NATO je donirao Crnoj Gori 20 respiratora kao i potrošni materijal za respiratore. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja načelno je dogovoreno da će NATO uplatiti 400.000 eura pomoći za nabavku magnetne rezonance i rendgena za Opštu bolnicu u Beranama. Ukupna vrijednost pomoći je oko 700.000 eura“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, prema zatečenom stanju preko 50 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava su bila politička imenovanja, iako Zakon o vanjskim poslovima jasno govori da nekarijerne diplomate mogu činiti do 30 odsto diplomatske mreže.

„Mi raskidamo sa tom lošom praksom, i gradimo odgovornu i profesionalnu diplomatiju - diplomatiju u službi svih naših građana“, poručio je Radulović.

U narednom periodu će, kako je najavio, još brže i sigurnije biti nastavljen put ka Evropskoj uniji, čije članstvo prema posljednjim anketama želi oko 80 odsto građana.

„Razvijaćemo bliske odnose sa svim našim susjedima sa kojima dijelimo prošlost, ali i ono što je mnogo važnije - zajedničku evropsku budućnost, na međusobnom uvažavanju i principima suverenosti i nezavisnosti“, kazao je Radulović

Bonus video: