Bojović: DPS, SDP i SD bi se lakše ujedinili kad bi Đukanović napustio stranačku politiku

Jedan od osnivača Građanske inicijative “21. maj“ smatra da, ko god želi dobro crnogorskoj građanskoj i proevropskoj politici, mora podržati dubinske reforme i integraciju suverenističkih-socijaldemokratskih stranaka

43209 pregleda 98 reakcija 85 komentar(a)
Bojović (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Bojović (arhiva), Foto: Zoran Đurić

Državotvorne partije, umjesto međusobnog prebrojavanja i samoobmanjivanja, treba da okončaju svoje svađe i podjele i da se što prije ujedine, ocijenio je jedan od osnivača Građanske inicijative “21. maj“ Rade Bojović.

Komentarišući izbore u Nikšiću, Bojović je kazao da su rezultati državotvornih stranaka podvojeni, ali da su u cjelini te partije u Nikšiću poražene.

Bojović smatra da, ko god želi dobro crnogorskoj građanskoj i proevropskoj politici, mora podržati dubinske reforme i integraciju suverenističkih-socijaldemokratskih stranaka.

On je ocijenio da Demokratska partija socijalistan (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate, umjesto međusobnog prebrojavanja i samoobmanjivanja, treba da sjednu za sto, ujedine se i okončaju svoje pocijepane i posvađane politike.

„(Milo) Đukanović može da podstakne taj proces da se što prije završi i istovremeno da ga olakša sa napuštanjem stranačke politike. Što bi jednako važilo i za dio teretnih funkcionera iz tih stranaka“, kazao je Bojović u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da je poraz državotvonih stranaka na nikšićkim izborima podnošljiv, jer je i pored svih slabosti očuvana politička stečevina iz parlamentarnih izbora.

Prema riječima Bojovića, suverenističke stranke su, sada u martu, tamo su gdje su bile u avgustu.

„I to je više loša vijest za novu vlast, nego za suvereniste. Za kratko vrijeme se pokazalo da velikosrpska i populistička politika koja se dočepala vlasti nije u stanju da značajnije oslabi čak i ovako nekonsolidovane i nereformisane državotvorne stranke“, kazao je Bojović.

On smatra da je, ako je suditi po Nikšiću, DPS za sada sačuvao najveći dio svog biračkog tijela, ali da je nakon državne, izgubio vlast i u drugom gradu po značaju u Crnoj Gori.

„Zato bi bilo dobro da se počnu suočavati sa svojim “stvarnim likom u ogledalu” jer je to mnogo značajnije od činjenice da su još uvijek najjača stranka u Crnoj Gori“, rekao je Bojović.

On je dodao da DPS što prije mora da shvati da više nikada neće moći restaurirati režim koji je dobrim dijelom proizveo današnje nevolje, niti će naći partnera za tako nešto.

Govoreći o rezultatu SDP-a, Bojović je kazao da je štetno i poražavajuće za nikšićko suverenističko tijelo da nije moglo odvojiti makar tri procenta za jedinu izvornu državotvornu stranku.

„Što se tiče razloga oni su višestruki, počev od očigledne slabosti unutar same stranke, nefokusirane izborne kampanje, pa sve do tjesnaca u kojem se SDP našao ako imamo u vidu snažne političke blokove koji su nastupili na izborima“, smatra Bojović.

Komentarišući poruku DPS-a da su spremni za sve vrste dogovora i postkoalicionih aranžmana, Bojović je ocijenio da je ta izjava degutantna imajući u vidu šta su sve iz te partije, uglavnom s pravom, rekli o onima kojima nude dogovor i koji su osvojili vlast u Nikšiću.

„Ako misli da vodi takvu politiku, onda neka unaprijed obavijesti građane da se iza patriotske retorike krije raspoloženje za najprizemnije političke kalkulacije“, poručio je Bojović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu rezultate parlamentarnih izbora realno je bilo očekivati da će se u slučaju visoke izlaznosti u Nikšiću, stranke koje su u vlasti na državnom nivou imati većinu.

„U suštini, rezultati odražavaju zatečeni odnos snaga između državotvorno-evroatlantske i velikosrpsko-populističke politike. Novost je samo podjela unutar politike koju je na parlamentarnim izborima predvodila i okupljala Srpska pravoslavna crkva uz podršku zvaničnog Beograda“, rekao je Bojović.

On je ocijenio da su kratak period od parlamentarnih izbora, činjenica da je lokalna opozicija postala državna vlast i očigledne slabosti partija bivše vlasti, uslovile smjenu političke uprave u Nikšiću.

Govoreći o GI “21.maj”, Bojović je kazao da će oni, kao društveni i nadstranački pokret, pokušati da ukupnim radom sve učine da državotvorna, građanska, sekularna i evro-atlantska politika što prije povrati vlast i istovremeno se posveti temeljitoj reformi crnogorske države i društva.

On je rekao da, u tom smislu, GI “21.maj” želi da bude činilac koji će doprinijeti da se većina građana odluči za novu vladu koja će Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju i istovremeno marginalizovati velikosrpsku i klerikalnu politiku u državi.

„Predstoje nam izazovni dani ali je isto tako izvjesna pobjeda nezavisne i evropske Crne Gore“, poručio je Bojović.

Bonus video: