DF bez aduta da "zaljulja" Vladu

Partije parlamentarne većine da se zapitaju šta su pogrešno radile od decembra do marta pa nisu uspjele da smanje podršku DPS-a, kaže Stevo Muk

84573 pregleda 244 reakcija 244 komentar(a)
Pozvao na pregovore: Kovačević, Foto: Luka Zeković
Pozvao na pregovore: Kovačević, Foto: Luka Zeković

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, kojima su donekle potvrđene pozicije sa parlamentarnih izbora, ukazuju da najvjerovatnije neće biti rekonstrukcije Vlade koju je priželjkivao Demokratski front (DF), ali to ne znači da o ulasku partija u kabinet Zdravka Kriovkapića neće biti riječi tokom pregovora o izboru gradonačelnika Nikšića, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Gubitnici lokalnih izbora su, navode, DF i Socijaldemokratska partija (SDP) koja nije uspjela da pređe cenzus. Demokratska partija socijalista je, kako kažu, uspjela da sačuva biračko tijelo jer je nastupila sa pozicija vlasti ali partnera za formiranje lokalne vlasti teško može naći.

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović ocijenila je da je prelivanje glasova DF-a Demokratama rezultat pregrupisavanja u vladajućoj strukturi nakon konstituisanja Vlade, kao i činjenice da podrška Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije više na strani DF-a nego Demokrata.

“DF je imao podršku zvaničnog Beograda, pa ova koalicija i njihovi mentori ne mogu biti zadovoljni padom podrške od 10 odsto u Nikšiću u odnosu na parlamentarne izbore. Upravo taj pad znači da DF nema osnov za uslovljavanje koalicionih partnera na nacionalnom nivou, niti može biti govora o rekonstrukciji Vlade, posebno ne na način koji bi DF želio. Ipak, i dalje im ostaje mogućnost blokiranja te Vlade u parlamentu, što svakako nije beznačajno”, rekla je Marovićeva “Vijestima”.

Marović
Marovićfoto: Privatna arhiva

Predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk kaže za “Vijesti” da su Demokrate potvrdile prognoze o trendu rasta podrške poslije parlamentarnih izbora. Podsjeća da su, kako kaže, odigrale konstruktivnu ulogu prilikom formiranja Vlade i izbjegavale direktne političke sukobe.

“Izašli su sa kvalitetnom listom i prepoznatljivim nosiocem i udružili snage sa drugim uticajnim lokalnim ličnostima. Posredna podrška predsjednika Vlade i nekih ministara je takođe pomogla odličnom rezultatu”, ocijenio je Muk.

Vjeruje da će DF nakon ovih izbora realnije sagledavati sopstvenu snagu. Prema podacima Opštinske izborne komisije i CEMI-ja, koalicija “Evropski tim za Nikšić (ETNK)“ je osvojila 18 mandata, koalicija “Za budućnost Nikšića (ZBNK)” 11, “Mir je naša nacija (MNN)” 10, a “Crno na bijelo (CnB)” i “Narodni pokret” po jedan. SDP je ostao ispod cenzusa sa 2,7 odsto glasova.

ETNK, kojeg je predvodila bivša ministarka nauke Sanja Damjanović je, prema podacima OIK-a, u odnosu na parlamentarne izbore iz avgusta prošle godine osvojio 294 glasa manje, a koalicija ZBNK, čiji nosilac je Marko Kovačević, 5.685 glasova manje (pad sa 37,46 na 25,9 odsto).

Koalicija MNN, potpomognuta pokretom “Ne damo Nikšić” i “Plenumom 083”, a na čijem čelu je Momo Koprivica, u odnosu na avgust, zabilježila je rast podrške sa 14,32 odsto na 23,37 odsto, odnosno osvojili su 4.257 glasova više. Koalicija “Crno na bijelo”, Građanskog pokreta URA i nestranačkih ličnosti, imala je zanemarljivo bolji rezultat, 89 glasova više, a SDP neznatno lošiji, 165 glasova manje, ali dovoljno da ne pređu cenzus.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

​Kovačević je juče najavio da će pozvati Koprivicu na razgovor oko formiranja lokalne vlasti, kao i da će predložiti da im se u pregovorima priključi nosilac liste CnB Tatjana Đurišić Bečanović. Ona je javno potvrdila da je predlog za dijalog prihvaljiv, ali da će se iskristalisati da li će učestvovati u vlasti.

Partije većine nijesu smanjile podršku DPS-u

Stevo Muk objašnjava da je DPS veliki dio uspjeha duguje propagandi koju je u njegovu korist vodila većina medija u Crnoj Gori, uključujući lokalni i nacionalni javni servis. “Ipak, vlada i partije parlamentarne većine bi morale da se zapitaju šta su pogrešno radile od decembra do marta pa nisu uspjele da smanje podršku DPS-a”, poručio je Muk.

Muk
Mukfoto: Savo Prelević

Dodaje da DPS nije potencijalni saveznik bilo koje druge izborne liste koja je osvojila odborničke mandate.

“To je najveći problem DPS-a, ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou. Najjača partija bez koalicionog kapaciteta, najviše mandata, ali bez mogućnosti da obezbijedi učešće u vlasti, jer sa njima drugi neće. Moguće da će upravo to i biti razlog da drugačiji pogledi unutar DPS-a budu i vidljiviji”, rekao je Muk.

Jovana Marović kaže da je DPS zadržao svoje biračko tijelo u Nikšiću u odnosu na parlamentarne izbore uprkos porazu na nacionalnom nivou, ali ova partija je i dalje imala dobru poziciju pred ove izbore, jer je nastupala sa pozicije vlasti u Nikšiću, a imala je i veću zastupljenost na RTCG. “Ipak, rezultati pokazuju da DPS nema potencijalnog koalicionog partnera za formiranje vlasti u Nikšiću, budući da SDP nije prešao cenzus. Ostale partije ili nemaju dovoljno mandata ili nisu prirodan koalicioni partner DPS-u. Zbog toga DPS može samo polovično da bude zadovoljan osvojenim glasovima, jer ostaju bez važnih poluga vlasti”, rekla je Marovićeva.

I rezultat GP URA, kako dodaje, ostao je gotovo identičan u odnosu na avgust prošle godine, što bi trebalo da bude znak za ovu partiju da zauzme odlučniji stav i da ne odstupa od svojih programskih ciljeva.

Crno na bijelo
Crno na bijelofoto: GP URA

“U principu sve partije imaju dosta tema za razmišljanje. Region može da uči iz crnogorskog primjera o svijesti građana da izbori mogu da utiču na promjene, ali sa ovako narastajućim nacionalizmom i velikom polarizacijom društva, bez obzira na možda veći stepen demokratizacije u odnosu na ostale zemlje, postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost”, rekla je Marovićeva.

Analitičar Dragiša Janjušević smatra da je DPS donekle uspio ono što je bila njegova ambicija - da napravi što bolji rezultat kako bi sačuvali i homogenizovali biračko tijelo.

Smatra da će se rezultat lokalnih izbora u Nikšiću odraziti i na Vladu jer DF neće pokrenuti inicijativu u redefinisanju kabineta Zdravka Krivokapića, pošto nijesu previše „odskočili“ u odnosu na Demokrate.

Janjušević smatra da će pregovori koalicija ZBNK i „Mir je naša nacija“, imati dinamiku koja neće biti jednostavna, a da im pregovaračke pozicije mogu poboljšati mandati URA i Narodnog pokreta.

„I jedni i drugi imaju modele da se kvalitetno pozicioniranju, a pitanje je kako će ko iskoristiti svoje pozicioniranje i ko će diktirati pregovore. URA i Narodni pokret imaju po jedan mandat koji ne može ništa da uradi osim da ojača pregovaračke pozicije Demokrata ili DF-a. Vidjećemo ko će ‘koristiti’ ta dva mandata“, zaključio je Janjušević.

Urednik “Monitora” Zoran Radulović smatra da će do promjena u Nikšiću sigurno doći ali se neće mijenjati model vlasti, poput Budve. „Dominiraju antirežimske partije, a ne antisistemske, cilj im je bio da smijene DPS režim, a ne da promijene način na koji je DPS vladao 30 godina“, kazao je Radulović. Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kaže da očekuje trzavice i probleme tokom formiranja vlasti u Nikšiću, ali manje nego u Budvi, “ali biće ta koalicija oblikovana sa puno nestabilnosti”. Smatra da reforme u DPS-u nijesu donijele rezultat, samo su zaustavile osipanje članstva.

Region ima isuviše svojih problema, a Crna Gora to nije

Stevo Muk ocjenjuje kako se stvara pogrešan utisak o uticaju političkih prilika u Crnoj Gori na region.

“DPS razvija propagandu da je poraz Đukanovića i DPS-a smrtna presuda regionu. Neki su u regionu zaista povjerovali, a nekima odgovara vještačko podizanje tenzija. Region ima isuviše svojih problema, a Crna Gora to sigurno nije”, smatra Muk.

U regionu, kako dodaje, ima premnogo onih koji ulažu veliku energiju u analizu crnogorskih političkih i društvenih prilika, do mjere da postaju aktivni učesnici crnogorske političke zbilje.

“Kada bi tu energiju uložili u dobrobit i budućnost sopstvenih društava i država, bilo bi to više od koristi i za njih i za region”, poručio je Muk.

Radulović je komentarišući miješanja sa strane, ocijenio da je upliv predsjednika Srbije Aleksandra Vućića u lokalne izbore u Nikšiću bio nepristojan i neprimjeren, ali je veliki broj građana Nikšića okrenuo leđa i odbacio ideju da se Crnom Gorom komanduje sa strane, ko god to bio.

Uprava policije se juče nije oglašavala u vezi sa kršenjem mjera za suzbijanje pandemije, iako su najavili da će snimati skupove. Juće su u pojedinim štabovima a posebno na ulicama Nikšića kršene mjere zabrane okuopljanja ali i nošenja maski, držanja distance...

Vlada i parlamentarna većina moraju se dogovoriti o budžetu

Predlog zakona o budžetu će uskoro biti pred poslanicima u Skupštini i to će biti prva velika provjera podrške Vladi, kaže Muk. “Vlada i parlamentarna većina moraju naći način da se dogovore o predlogu budžeta. Bilo bi zaista paradoksalno da tri mjeseca od preuzimanja vlasti, a poslije 30 godina opozicionog djelovanja, ove partije izazovu izbore”, rekao je Muk.

Dodaje da ne vjeruje u mogućnost vanrednih izbora na državnom nivou u nekom doglednom periodu. “Više puta su stranke vladajuće većine, uljučujući i DF, ukazale na to da je stvaranje uslova za fer i demokratske izbore zajednički cilj i da prije njegovog ostvarenja neće dovesti u pitanje podršku vladi. Drugo je pitanje da li ima prostora za rekonstrukciju aktuelnog sastava Vlade i da li bi učešće predstavnika DF-a, SNP-a i Demokrata vladu učinilo stabilnijom. To je otvoreno pitanje i o njemu se može pregovarati, možda i u kontekstu pregovora o budućem gradonačelniku Nikšića ili gradonačelnicima po modelu Budve iz perioda 2016-2020, na kraju, nije daleko ni priča o budućim izborima, lokalnim i predsjedničkim. Što prije se ta pitanja otvore i dogovore među partijama parlamentarne većine, to će vlada biti stabilnija”, poručio je Muk.

Bonus video: