Konjević: Evropska ideja mora prevagnuti nad konceptom nacionalizma

Predsjednik SDP-a je istakao da je ta partija oduvijek bila posvećena izgradnji održivih institucija koje moraju biti osnov svakog demokratskog sistema, nevezano od toga ko je na vlasti

2912 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Konjević i Timonije, Foto: SDP
Konjević i Timonije, Foto: SDP

Region mora da se suoči sa izazovima oživljavanja retrogradnih ideologija koje su suprotstavljene evropskim vrijednostima i koje prijete da naša društva vuku konstantno unazad, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević tokom razgovora sa novoimenovanim ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom.

Konjević je kazao da evropska ideja mora jasno prevagnuti nad konceptom nacionalizma ili bilo čijeg velikodržavlja, te da je to obaveza svih progresivnih snaga u regionu.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz SDP-a, razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na obaveze naše države proistekle iz nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji.

Konjević je ambasadoru Timonijeu poželio dobrodošlicu i zahvalio mu se na konstruktivnoj ulozi koju Francuska, kako je kazao, tradicionalno ima u Crnoj Gori.

Istakao je da je našim međunarodnim partnerima poznata uloga koju SDP ima na crnogorskoj sceni već više od tri decenije, kao i da će naša nastojanja da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije biti nastavljena kroz konstruktivan proces ukazivanja na obaveze koje proizilaze iz perspektive članstva.

Sagovornici su se, kako navode iz SDP-a, usaglasili da napredak na tom putu zavisi od nadogradnje na onim postignutim rezultatima koji su bili dobri i promjenom svega onoga što nije rađeno na način predviđen privremenim mjerilima, posebno iz poglavlja 23 i 24.

Konjević je istakao da je Socijaldemokratska partija oduvijek bila posvećena izgradnji održivih institucija koje moraju biti osnov svakog demokratskog sistema, nevezano od toga ko je na vlasti kao i da je dalja demokratizacija društva neodvojivo vezana za poštovanje Ustava i neselektivnu primjenu zakona Crne Gore.

Bonus video: