Abazović sa Piculom i Kastaldom: Odlučni smo na putu evropskih integracija

Potpredsjednik Vlade je naglasio da je Crna Gora posvećena reformama u oblasti vladavine prava i da je jedan od prioriteta Vlade borba protiv organizovanog kriminala i korupcije

4095 pregleda 0 komentar(a)
Abazović i Picula, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Picula, Foto: Vlada Crne Gore

Prva demokratska smjena vlasti u istoriji Crne Gore donijela je i veliki rast podrške evropskim integracijama naše države, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tokom sastanka sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom.

„Budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji i ubijeđeni smo da proces evropskih integracija podrazumijeva i reforme koje podstiču sveukupan razvoj države i društva“, kazao je Abazović.

U razgovoru sa Piculom, kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je istakao da je, u odnosu na decembar 2019. godine kada je 66.1 odsto građana Crne Gore imalo pozitivan stav o EU i 24.3 odsto negativan, za kratak vremenski period došlo do rasta, pa trenutno 77.6 odsto građana pozitivno gleda na EU, dok 17.7 odsto ima negativan stav.

Naglasio je da je Crna Gora posvećena reformama u oblasti vladavine prava i da je jedan od prioriteta Vlade borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Osvrćući se na prethodni period, Abazović je kazao da je u prethodnih 100 dana učinjen pomak u tom smjeru i da je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Sastanku sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom, prisustvovale su glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić i savjetnica potpredsjednika Vlade Ana Rašović.

Potpredsjednik Vlade se, kako je saopšteno, sastao i sa potpredsjednikom Evropskog parlamenta Fabiom Masimom Kastaldom.

Abazović je tom prilikom kazao da je Vlada odlučna na putu evropskih integracija i da će posvećeno raditi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Poručio je da je najveći prioritet u radu Vlade borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da je formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou važan preduslov u toj namjeri.

Sa sastanka sa Kastaldom
Sa sastanka sa Kastaldomfoto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade se u razgovoru sa Kastaldom osvrnuo i na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i kazao da su ovim teškim vremenima ključ napretka kooperacija i solidarnost. Abazović je Kastalda upoznao da situacijom sa koronavirusom u Crnoj Gori i novim paketom mjera podrške ekonomiji i građanima, u iznosu od 163 miliona eura.

Sastanku sa potpredsjednikom Evropskog parlamenta Fabiom Masimom Kastaldom prisustvovali su glavna pregovaračica Crne Gora sa EU Zorka Kordić i savjetnik potpredsjednika Vlade Miodrag Laković.

Bonus video: