DPS i partneri još bez predloga

Sjednica Administrativnog odbora u vezi sa izborom odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu još nije zakazana

3897 pregleda 2 komentar(a)
Klub DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Klub DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević

Klubovi poslanika parlamentarne manjine, izuzev Socijaldemokratske partije (SDP), još nijesu poslali svoje predloge za članove Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, što je trebalo učiniti do 15. februara.

Iz Skupštine Crne Gore „Vijestima“ je saopšteno da iz tog razloga nije zakazana sjednica Administrativnog odbora na kojoj treba da se donese odluka o izboru članova Odbora.

Prema ranijim saznanjima „Vijesti“, Skupština bi krajem mjeseca trebalo da izabere članove tog skupštinskog tijela.

Administrativni odbor je na posljednjoj sjednici donio odluku o formiranju Odbora i pozvao sve poslaničke klubove, a predsjednik Milun Zogović (DF) je pozvao klubove da do 15. februara dostave predloge kako bi kompletirali sastav, usvojili odluku i uputili je Skupštini na usvajanje.

Administrativnom odboru su ranije dostavljeni predlozi za članove Odbora iz reda poslaničkih klubova parlamentarne većine.

„U vezi sa navedenim, postupak predloga ostalih klubova poslanika parlamentarne manjine za izbor njihovih predstavnika u Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu je u toku“, saopšteno je iz parlamenta.

Skupština Crne Gore je na četvrtoj sjednici drugog redovnog jesenjeg zasjedanja u 2020. godini, usvojila Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojom je predviđeno da rad ovog, privremenog radnog tijela, bude završen do 30. juna 2021. godine.

Odbor će imati 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

Predlogom odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je, između ostalog, predviđeno definisanje predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika za čije je usvajanje potrebna 2/3 podrška.

Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predložili su Radoš Zečević, Danilo Šaranović, Dragan Ivanović, Branka Bošnjak, Miloš Konatar, Predrag Sekulić, Boris Mugoša, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević, koji su tražili da je parlament usvoji po skraćenom postupku.

Iz Evropske unije očekuju da se u izborno zakonodavstvo unese odredba o održavanju lokalnih izbora u jednom danu kako bi se smanjile političke tenzije.

Prvi premijerski sat u mandatu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića biće održan u četvrtak 25. marta u zgradi skupštine prijestonice Cetinje. To će biti prvi put da Krivokapić odgovara na pitanja poslanika u okviru premijerskog sata od kada je izabran za premijera.

Bonus video: