Borelj s Abazovićem: CG da nastavi da ostvaruje rezultate u evropskoj agendi, naročito u vladavini prava

On je, kako se navodi, pohvalio ubjedljive rezultate koje Crna Gora ostvaruje u kontinuiranom potpunom usaglašavanju sa pozicijama EU u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i zahvalio se državi za doprinos u misijama i operacijama Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU

8542 pregleda 2 komentar(a)
Borelj, Foto: BETAPHOTO
Borelj, Foto: BETAPHOTO

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj ohrbabrio je Crnu Goru da nastavi da ostvaruje rezultate u svojoj evropskoj agendi, naročito u oblasti vladavine prava.

Borelj je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu EU, razgovarao u srijedu u Briselu sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

"Borelj je ponovio čvrstu podršku EU za proces pristupanja Crne Gore Uniji i ohrabrio državu da nastavi da ostvaruje rezultate u svojoj evropskoj agendi, naročito u oblasti vladavine prava, u korist građana", kaže se u saopštenju. On je, kako se navodi, pohvalio ubjedljive rezultate koje Crna Gora ostvaruje u kontinuiranom potpunom usaglašavanju sa pozicijama EU u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i zahvalio se državi za doprinos u misijama i operacijama Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU. Razgovarajući o saradnji između EU i Zapadnog Balkana u suočavanju sa pandemijom korona virusa, Borelj je podsjetio na paket bespovratne finansijske pomoći Unije za taj region vrijedan 70 miliona eura , koji je Evropska komisija obezbijedila kako bi pomogla u pokrivanju troškova određene količine doza vakcina koje su nabavile država članica EU.

Navodi se da su Abazović i Borelj razgovarali o Ekonomskom i investicionom planu vrijednom devet milijardi eura, namijenjenom podršci dugoročnom ekonomskom oporavku regiona. "EU ostaje odlučna da podrži Crnu Goru u borbi protiv korona virusa. Prošle sedmice, Evropska komisija je mobilisala gotovo 200 hiljada eura dodatne podrške kako bi doprinijela nastojanjima Crne Gore da zaštiti zdravlje građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: