URA: Ministarstvo kapitalnih investicija da ispita privatizaciju lamelirnice u Rožajama

“Mi danas imamo mnogo ozbiljnije investitore koji su spremni da mnogo više ulože kako u Rožajama tako i na nivou Crne Gore ali su im uslovi mnogo teži i zahtevniji. Nadamo se da će se Ministarstvo kapitalnih investicija osvrnuti na ovaj slučaj u našem gradu, i da će nastojati da olakša investitorima a ujedno i zaštiti interese građana”, zaključuje Ljaić

4669 pregleda 266 reakcija 2 komentar(a)
Ljajić, Foto: GP URA
Ljajić, Foto: GP URA

Rožaje je već tri decenije zarobljen grad od strane političkih manipulatora organizovanih u par interesno političkih partija, preciznije kriminalno-pljačkaških organizacija a savršena ilustracija tome jeste Ugovor o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploča, ocijenio je danas predsjednik rožajskog odbora URA Husein Ljaić.

“Mi Rožajci se dobro sjećamo da je prije 5 godina potpisan kupoprodajni ugovor između predstavnika fabrike “Sancakli Mobilya”, Mensuta Sancaklia i predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti u Rožajama. Nosici pompezno najavljene investicije su bili upravo nosioci lokalnih funkcija i predstavnici lokalne vlasti u Rožajama”, podsjeća Ljaić.

On podsjeća na tadašnje riječi Branka Vujovića: ''Kroz dinamiku predviđenu ugovorom u najskorije vrijeme ćemo vidjeti rezultate. Nije u pitanju samo 400.000,00 eura koliko su u obavezi da plate, niti je riječ samo o investiciji vrijednoj višoj od 5 miliona eura, najvažnija je proizvodnja i korišćenje naših kapaciteta.“

Ljaić ističe i da je od tada pa do danas mnogo mladih osoba, trbuhom za kruhom, napustilo Rožaje a od potpisanog ugovora je ostalo samo mrtvo slovo na papiru i, kako dodaje, zadovoljeni lični interesi pojedinaca iz lokalne samouprave i njihovih prijatelja iz fabrike Sancakli Mobilya.

“Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma se obavezala da uloži određeni iznos u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan broj radnika. Proizvodnja u lamelirnici, u kojoj je trebalo da se prizvode stolice, nikad nije zaživjela. Ugovorom je bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4,5 miliona EUR i da u naredne tri godine, zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49. Međutim, nije ispoštovana nijedna stavka ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, niti je zaposlen i jedan radnik. U ugovoru se navodi da je taj investitor platio 53.000 evra agenciji iz Budve koja ga je zastupala, te nešto više od 2.000 evra Agenciji za privatizaciju, dok je ostatak od ukupno 400.000 evra plaćen državi. Tom investitoru je prodata fabrika, a pod zakup mu je data i parcela od 2,36 hektara, pa iako ima interesovanja za nova ulaganja na tom prostoru, zemljište ne može biti ustupljeno nikome sve dok ne istekne ili se ne prekine ugovor sa firmom “Sancakli mobiliya”, dodatno pojašnjava Ljaić.

Kaže i da ono što građane Rožaja posebno zabrinjava jeste sumnja da je pomenuto zemljište u potpunosti prevedeno na pomenutog investitora bez prethodno ispunjenih uslova.

“Samo po sebi se nameće pitanje da li su takve investicije bile samo marketinški trikovi za lokalno stanovništvo a realno i činjenično interesi pojedinaca. Mi Rožajci dobro znamo da je motiv tadašnjih funkcionera trgovina placevima i traženje mehanizama kako državno zemljište pretvoriti u dostupno za trgovinu i preprodaju. Bila bi to još jedna u nizu pljački državnog zemljišta i preprodaja po stostruko većim cijenama kada se uzmu u obzir cijene placeva u Rožajama. Poznato nam je da je cijena zemljišta po jednom aru na pomenutoj lokaciji iznosi i 10 000 evra”, ukazao je Ljaić.

Postavlja i pitanje zašto ugovor nije raskinut, kako bi se zaštitili interesi Crne Gore i odgovore, kako kaže, očekuje od nadležnih institucija.

“Mi danas imamo mnogo ozbiljnije investitore koji su spremni da mnogo više ulože kako u Rožajama tako i na nivou Crne Gore ali su im uslovi mnogo teži i zahtevniji. Nadamo se da će se Ministarstvo kapitalnih investicija osvrnuti na ovaj slučaj u našem gradu, i da će nastojati da olakša investitorima a ujedno i zaštiti interese građana”, zaključuje Ljaić.

Bonus video: