Abazović: Nulta tolerancija na korupciju

“I da je u tom pogledu za prvih 100 dana rada, uprkos problemima sa Tužilaštvom, došlo do određenih pomaka gdje su procesuirani mnogi visoki državni funkcioneri

10844 pregleda 11 komentar(a)
Abazović i Jurova, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Jurova, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je odlučna u primjeni načela nulte tolerancije na korupciju, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na sastanku sa potpredsjednicom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jurovom.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, tokom zvanične posjete Briselu, rekao da Vlada želi učiniti odlučan korak naprijed u oblasti vladavine prava.

“I da uz konsultacije sa Evropskom i Venecijanskom komisijom Crna Gora želi sprovesti reforme koje će dovesti do zatvaranja poglavlja 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o učincima u oblasti vladavine prava, Abazović je istakao da je Vlada odlučna u primjeni načela nulte tolerancije na korupciju.

“I da je u tom pogledu za prvih 100 dana rada, uprkos problemima sa Tužilaštvom, došlo do određenih pomaka gdje su procesuirani mnogi visoki državni funkcioneri”, navodi se u saopštenju.

Abazović je rekao da će, u tom smislu, ubuduće značajno doprinijeti Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, formiran u decembru sa ciljem sa nadgleda i koordiniše aktivnosti usmjerene na borbu protiv te pojave.

Osvrćući se na ostale aktivnosti Vlade u prethodnom periodu, on je kazao da je osnovan i novi Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava premijer i koji potvrđuje opredijeljenost Crne Gore u rješavanju pitanja vladavine prava na visokom nivou.

Abazović je, govoreći o tužilačkim zakonima i neophodnim promjenama u toj oblasti, rekao da je uvjeren da će u Crnoj Gori doći do političkog konsenzusa i da će se naći adekvatni kandidati za najveće pozicije u pravosuđu.

“Pogotovo za pozicije vrhovnog državnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta, a sve u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: